Istražite zanimljive sadržaje na netu tokom pauze

Iskoristite vreme pauze na poslu, da pronađete na Internetu sadržaje koji vas zanimaju. Pogledajte turističke destinacije i razmišljajte o odmoru koji ste planirali, pronađite tekstove o oblastima koje vas zanimaju, pogledajte uputstva o tome kako sami da napravite nameštaj… Ove aktivnosti stimulišu prednji režanj, koji kontroliše kratkoročno pamćenje. Nervna kola uključena u donošenje odluka, vizuelno prostorne i verbalne sposobnosti, postaju veoma aktivna kad obavljete pretraživanje na Internetu, kažu stručnjaci. Ali društvene mreže se ne računaju – Facebook neće pomoći u stimulaciji prednjeg režnja – kao ni besciljno surfovanje. Trik je u sadržajima koji će vam obuzeti pažnju i imaginaciju.

Kako da zaštitite svoje pamćenje3 Kako da zaštitite svoje pamćenje?

Vežba vizuelnog memorisanja

Dešava vam se da zaboravite gde se parkirali? Sledeći put kad izađete iz automobila, odvojte pola minuta za gledanje. Izmaknite se malo, uočite čitav prostor parkinga, zatim gledajte levo- desno, brzim pokretima očiju. Praktikujući ovu vežbu za oči, možete poboljšati pamćenje za deset procenata, pokazala su istraživanja.

Čašica alkoholnog pića uz večeru

Razumna (mala količina) alkohola dnevno, a to sasvim precizno znači jedna čašica žestokog pića, čaša vina, krigla piva – dobra je za prevenciju opadanja sposobnosti pamćenja. Stručnjaci nagađaju da je to možda zbog inflamatornog dejstva alkohola, ali možda je i zato što oni koji tako razumno konzumiraju alkohol, preferiraju zdrave stilove života.

Pročitajte još i ovo:

Šta TREBA partnerki čiji je jezik ljubavi dodir

Šta od vas ŽELI prava žena

Vaša veza nije savršena, ALI to znači da je stvarna

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu

Izvor fotografija: www.thefashionisto.com

Brankica Milošević

Comments