Ako imate dilemu, analizirajte obe (ili više) mogućnosti uz pomoć Dekartovog kvadrata, koji vam u dva gornja ugla traži pozitivne odgovore u situaciji da se nešto odigra ovako, ili onako, a u donja dva, negativne, ukoliko se nešto odigra ili ne odigra.

Vodite računa da se ne zbunite oko dvostruke negacije u donja dva kvadrata i razmišljajte – suština je u tome da vam ove smernice pomognu da analizirate glavne prednosti i mane u slučaju da nešto preduzmete i uradite na određen način, kao i u slučaju da ništa ne preduzimate. Kada svaku mogućnost analizirate na ovaj način, uporedite analize – to će vam pomoći da bolje sagledate rizike činjenja i nečinjenja u svakoj situaciji i da procenite u kom pravcu treba da krenete (ili ne krenete), odnosno, da predvidite približne ishode i odaberete onaj gde imate najviše pozitivnih i najmanje negativnih mogućnosti.

Oni koji su usvojili Dekartov kvadrat kao metod kojim se služe svaki put kad se suoče sa problematičnom situacijom i nisu sigurni šta je najbolje, svedoče o tome da je ovaj način teorijske analize veoma efikasan i da im pomaže da sagledaju problem iz različitih uglova i svesno donesu izbalansiranu odluku.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments