Onaj ko vam se našao u nekoj kriznoj situaciji, u nekim prelomnim trenucima, kad niste znali kako ćete i šta ćete sami sa sobom, ko vam je ponudio razumevanje, mudrost, utehu, vođstvo, pomoć, nesebičnost na svaki način. To je osoba kojoj se divite i o kojoj imate najbolje mišljenje, jer je to najbolji čovek koga poznajete. Bolji od vas. Iako se nikada ne ponaša kao da vas je nečim zadužila, vi to osećate, da ćete uvek biti zahvalni, jer vam je na neki način, spasla život (integritet, mentalno zdravlje…). Da je niste sreli u odsudnom trenutku, ko zna šta bi bilo sa vama.

Možda je to sestra ili brat, ili neko prema kome ste zaštitnički nastrojeni. Možda taj odnos nije intenzivan, odvojeni ste i svako živi svoj život, ali kad se čujete i vidite i kad saznate šta je novo u životu te osobe, iznenađeni ste. Kako to da se nije konsultovala sa vama, pre nego što je donela neku važnu odluku? Kada je postala toliko samostalna i samouverena? To je neko koga uzimate zdravo za gotovo, a onda ga vremenom upoznajete bolje – iako ste mislili da ga poznajete kao sebe – i stičete poštovanje.

Onaj koga stalno kritikujete. Uvek imate spisak stvari koje je ta osoba pogrešno uradila i želite da je vaspitate i naučite pameti, jer ludite od toga kako ona traći svoje potencijale i kako sve uspeva da shvati i postavi pogrešno. To vam je „štićenik“ koga pokušavate da ostavite na miru, da sam upravlja svojim životom, što je izuzetno teško, jer on traži savete, koje nikada ne praktikuje. Ta osoba vas uči odgovornosti – koju morate da preuzmete, kao i onoj koju morate da prepustite.

Najoriginalnija osoba u vašem životu, neko ko je skroz svoj i autentičan, pa čak i ako vam se njen način da bude to što jeste, ne sviđa uvek i nije vam u potpunosti prihvatljiv. Toj osobi verujete, poštujete njeno mišljenje i stavove i vodite sa njom beskrajne filozofske razgovore, jer nema teme o kojoj ne možete diskutovati i svaki put se iznenadite kad u razgovoru sa njom otkrijete neku svoju predrasudu i rigidnost.

Naslovna fotografija: instagram.com/chris_curtis_

Brankica Milošević

Comments