Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Kulturna EVOLUCIJA: Da li ste borac ili tvorac?

1/2

Kultura je mnogo više od kulturnih događanja, koncerata, izložbi, promocija, predstava, performansa. Čak mnogo više i od stvaralaštva. Kultura je prožeta svim našim vrednostima i bezvrednostima, svešću i nesvešću, ona je lična i kolektivna praksa življenja u civilizaciji, jednako kao i u prirodi.

Kultura pre svega znači poštovanje. Svih i svega. U kulturi možete biti borac, a možete biti i tvorac, zavisno od svog temperamenta, ličnih vrednosti i je l’, kulture.

Borac za kulturu će izgrditi nekog ko je bacio otpadak na ulicu, natrljaće mu nos što je tako nekulturan i ko ga je vaspitao i kakav primer daje drugima sram ga bilo. Tvorac kulture će mirno pokupiti otpatke, baciti ih u kantu i eventuralno reći počiniocu nekulturnog dela “Imali ste kantu odmah ovde, vidite?”

kultura 2 Kulturna EVOLUCIJA: Da li ste borac ili tvorac?

Borci žele da menjaju druge, tvorci bi možda isto želeli da se ljudi promene, ali nemaju kad da se upuštaju u prevaspitavanje, pošto su zauzeti stvaranjem. Tvorci se nadaju da će neko prepoznati nešto istinito u njihovom delu i da će se zbog toga osećati drugačije, razmišljati malo dublje i videti malo šire.

Borci dižu revoluciju. Tvorci se drže evolucije. Spor je tvorački posao, ali tvorac ne očekuje da će videti rezultate za života.

Koncept borbe je koncept ustrojstva sveta. Ustrojstvo sveta mora da se promeni. Da bi zavladala kultura, prvo mora da zavlada ljubav. I tako oni koji su vatreni zagovornici menjanja, uticanja, prevaspitavanja, svojom borbom protiv nekulture, jednako kao i svojom borbom za kulturu, održavaju, osnažuju i potvrđuju koncept borbe, a ne ljubavi i prihvatanja.

U vaspitanju, kad neko ponašanje kod deteta želite da iskorenite, potrebno je da ga potpuno ignorišete. Svako obraćanje pažnje, grdnja, primenjivanje ovakvih i onakvih metoda, osnažuju ponašanje koje hoćete da dete promeni. Retko koji roditelj ima tako dobre živce, takvu snagu svesti i sposobnost samokontrole, da sprovede to ignorisanje.

Wannabe TV

Editors choice