U prevaspitavanju nekulture potrebno je da pronađemo tu snagu i da uporno, istrajno, iskreno i predano stvaramo kulturu i nudimo je svima, kao što goste nudimo kafom. Ništa naročito. Evo probajte, možda vam se svidi. Sve što detektujemo kao nekulturu – poštujmo. Ne komentarišimo. Ne pridajmo značaj. Ignorišimo. I ponudimo delo, poslužimo ga, učinimo ga dostupnim.

Kulture uvek ima, kao što ima kafe. I svuda se služi, ovakva i onakva. Nekome će se dopasti naš hladan nes sa puno pene, iako inače voli vruću tursku šećerušu. Neko će se zgroziti. Ali procenjivanje toga kako neko reaguje i osuda onih koji ne kapiraju nove ukuse, nije naša stvar. Naše je da ponudimo ono što umemo da napravimo. Ono što osećamo. Ono što vrednujemo. Ono što razumemo i doživljavamo kao istinito.

U tom smislu, tvorci kulture dužni su da pređu trnovit put dopiranja do javnosti. Tvorac stvara ono na šta ga kreativni imperativ nagoni, ono što mora da uradi da bi mogao da živi i da diše, a zatim je dužan da svoju istinu ponudi na uvid. Tvorac daje delo, da bi ono komuniciralo sa ljudima, da bi otvorilo neka pitanja, izazvalo interakciju, da bi se razletele iskre ideje i spoznaje i pogurale evoluciju za neki deo milimetra napred.

kulture 3 Kulturna EVOLUCIJA: Da li ste borac ili tvorac?

U svetu ima previše boraca. Za ljudska prava, za legalizaciju marihuane, za poštovanje različitosti… Potrebni su borci. Kad se za nešto izbore i oni poguraju evoluciju za koji delić milimetra. Ali potrebno je više tvoraca. Više onih na strani ljubavi, koja pokreće svet snagom davanja, koja isceljuje i neutrališe potrebu za borbom. Koja otvara oči za lepotu, mir i čudesnost, koji se događaju bez borbe, jer to su sile stvaranja.

Dualizam ovog sveta samo je jedna od posledica ljudskih izbora. Birajući ljubav i stvaranje, biramo drugačije. I to je lična odgovornost svakog kulturnog pojedinca.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.huffingtonpost.co.uk, www.sinbrand.com, www.hautemimi.com

Aleksina Đorđević

Comments