Kultura i umetnost oplemenjuju život i u ovoj oblasti, stvaraoci i konzumenti su usko povezani i jedni drugima potrebni. Umetnici i stvaraoci svojim delima izražavaju osećanja, stanja i proživljavanja, koja konzumenti prepoznaju, na osnovu sopstvenog senzibiliteta. Umetnost govori jezikom duše, a razne skupine duša prepoznaju, duboko doživljavaju i vrednuju različite oblike umetnosti.

Pitanje ukusa se ovde ne postavlja – da li ćete uživati u nečem istančanom, nadrealnom, maglovitom, asocijatvnom ili u nečemu što na sirov ili realističan način rezonira sa vašim unutrašnjim svetom, nije važno. Ono što je bitno, jeste stimulacija koju vam umetnost nudi – izazov za intelekt, tačka fokusa za osećanja, kompatibilnost sa vašim doživljajem estetike i sklada.

avi richards PfUH AuFE 0 unsplash e1593007069356 Kulturom i umetnošću – protiv depresije u srednjim godinama

Ukoliko nemate izgrađene umetničke sklonosti i ukus, odnosno, nemate iskustva u prepoznavanju sadržaja koji vas pobuđuju i aktiviraju vaš um i vaša osećanja, pokušajte sistemom intuitivnog izbora. Gledajte različite predstave i filmove. Posetite neke izložbe, poetske i književne večeri. Idite na koncerte i performanse, obiđite muzeje – otkrićete neke sadržaje koji vas privlače, bilo da vas uznemiruju i navode na razmišljanje i izazivaju burne emocije ili vas smiruju i prijaju vam (na oba načina, rezonirate sa tom vrstom umetnosti), dok će vam neki sadržaji biti dosadni, nerazumljivi i odbojni.

Savet stručnjaka je da jednostavno uživate u konzumiranju onih kulturnih i umetničkih sadržaja i dešavanja koji vam se sviđaju i da zaobilazite one koji vam ne prijaju – svakako dajte šansu različitim vidovima umetnosti, da biste pronašli ono što prija vašoj duši. Budite otvorenog uma i dozvolite sebi da osećate i proživljavate. Nagrada će biti trajna mentalna i duševna stabilnost, koju pruža zadovoljstvo u otkrivanju načina na koje možete da se uključite u vibracije i energije koje prožimaju i povezuju ono najbolje u ljudima.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments