Kako da prepoznaš laganje (i po čemu će tebe razotkriti)

U verbalne znake verovatnog plasiranja neistine, spada korišćenje izraza kao što su “da ti kažem iskreno”, “najiskrenije rečeno”, “vjeruj mi” i slična „apelovanja“ na sagovornika da treba da veruje onome što se iznosi.
Na laganje ukazuje kad sagovornik počne da se izražava jezgrovito, umesto da kao i obično skraćuje rečenice i izgovara ih nonšalantno i delom gramatički nekorektno.

Preterano poricanje laganja, ubeđivanje tipa “nemam zašto da te lažem”.

Pauze u govoru i popunjavanje tih pauza sa „hmmm“, „ah“, i sličnim zvucima, kao i pročišćavanje grla i uopšte, ispuštanje zvukova.
Laganje može otkriti i pravljenje gramatičkih omaški u govoru, zaboravljanje misli usred rečenice, zamuckivanje i nervozno brzanje.
U neverbalne znake spada skretanje pogleda i izbegavanje kontakta očima, prekrštanje ruku i preplitanje prstiju, zurenje i „gutanje knedle“, ukočeno držanje, kontrolisanje pokreta ruku, sleganje ramenima, dodirivanje lica, ušiju, kose, češkanje nosa, igranje nekim predmetom u rukama, često lizanje usana, mrštenje i stiskanje usana, neprikladan smeh, ređe treptanje, kao i naginjanje i menjanje položaja, premeštanje s mesta na mesto.

Ovi znaci nisu siguran pokazatelj da netko laže, jer takođe odaju i nesigrunost i nervozu, koju neko može da pokaže ako mu je suviše stalo da bude ispravno shvaćen, ili da ostavi dobar utisak. Ali što ih je više i što su intenzivniji, to je veća verovatnoća da osoba nešto prikriva.

Brankica Milošević

Comments