Prijateljstva se prekidaju i raskidaju, baš kao i emotivni odnosi, ponekad na način koji je krajnje ružan, koji vas povređuje i zbog koga dugo bolujete, pokušavajući da shvatite kako je došlo dotle. Dugo posle toga se preispitujete, tražite sopstvene greške i razmišljate o tome da li bi, i na koji način, prijateljstvo moglo da se obnovi i nastavi – a to se retko dešava. Iz ovih bolnih prekida prijateljstva, možete naučiti vredne lekcije. 

Savet prijatelja prihvatajte sa rezervom

To može biti dobar, mudar i praktičan savet, ali ako poslušate prijatelja, a zatim stvari krenu nagore, nećete odoleti osećanju da vas je naveo na pogrešan put i da je on kriv za to što vam se dešava. Dakle, preuzmite odgovornost – kad tražite savet, primite ga sa rezervom, razmislite i ako rešite da tako postupite, znajte da je to vaš izbor i odluka. 

O emotivnim vezama razgovarajte minimalno 

Držite svoj odnos u privatnosti – ako imate problem u vezi, možete se poveriti prijatelju, ali taj problem možete rešiti jedino sa partnerom. Sa svojim prijateljima bavite se stvarima i sadržajima koji obogaćuju i učvršćuju vaše prijateljstvo. Oni nisu vaši terapeuti – ali ako vam kažu da razmislite o tome da potražite stručnu pomoć, onda razmislite. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

Ne „ispaljujte“ prijatelje 

Prijatelj će razumeti ako se vaši planovi promene ili dogovor otpadne u poslednjem trenutku, ali to ne bi smela da bude praksa u prijateljskim odnosima, jer se prijateljstvo zasniva na tome da možete računati na drugu osobu. Ako računate sa tim da na nekog ne možete da računate (jer često „ispaljuje“), onda je to prijateljstvo sa rezervom i ta osoba ostaje na margini vašeg života. 

Ne ogovarajte prijatelje 

Ne govorite ništa loše o njima iza njihovih leđa, nikada. Možda sa nekim analizirate ponašanje osobe koju oboje poznajete, jer nastojite da je bolje razumete, da smislite kako da doprete do nje i ponudite joj neki uvid ili pomoć – to je dozvoljeno. Ogovaranje prijatelja je apsolutno zabranjeno. Ako imate potrebu da ogovarate nekog ko vam je blizak i volite ga, razmislite o svojim motivima i razlozima. Možda vas nervira nešto na površini, a problem se nalazi dublje i možda baš sa tom osobom treba o tome da razgovarate. 

Comments