Prepoznajte i mentalno zabeležite sve crvene zastavice koje vidite

Lako je ignorisati znake upozorenja i naći opravdanje za ponašanje svojih prijatelja. Ali, ako vidite da vaš prijatelj laže, da loše izgleda, da sve više pije, da je preosetljiv i sklon promenama raspoloženja, postoji nešto što ga ugrožava. To što ćete izaći sa svojim uvidima na otvoreno, ne bi smelo da ugrozi prijateljstvo, a ako se to desi i ako se odnos prekine jer je drugoj osobi lakše da vas odgurne, nego da se suočava sa svojim problemima, to je tužno, ali vi niste krivi. Takođe, prepoznajte nedoslednosti i ispade i slabosti karaktera svojih prijatelja – to nije nešto zbog čega treba da ih prozivate, ili odbacite, možete održavati radosno prijateljstvo i sa nekim ko ne ispunjava vaše vrednosne standarde, ali to je prijateljstvo sa rezervom (ono u kome znate da na nekoga u nečemu ne možete računati).  

Priznajte kada je prijateljstvo nepopravljivo i prihvatite to

Pojedina prijateljstva su jednostavno osuđena na propast, kao i pojedine veze. Ponekad uticaj prijatelja na vaš život postaje negativan i odnos postaje nezdrav i štetan. Kada stignete dotle, treba to da priznate i prihvatite. Ponekad je potrebno da sa prijateljem razgovarate i raskinete odnos (kao u partnerskom odnosu), a ponekad ćete prosto početi da se udaljavate, da se sve manje viđate i čujete i delite sve manje sadržaja, dok se odnos sam ne ugasi. 

Ono što važi za prijateljske, važi i za sve druge odnose

Sve što iskusite u prijateljskim odnosima, primenljivo je i u svim ostalim bliskim odnosima, kao i u većini ostalih interakcija. Negujući zdrave prijateljske odnose, pune poverenja, lojalnosti i poštovanja i prekidajući toksične, učite da postavljate zdrave granice i održavate ih u svim važnim odnosima. 

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević 

Comments