Kada su merenja u pitanju, neki broje kalorije, neki korake, ali vaga je nizostavan instrument merenja. U savremenoj kulturi, kilogrami sve govore i što ih je manje, to bolje – broj kilograma govori o tome koliko ste u formi,  a muškarci postaju opsednuti dijetama i vežbanjem u cilju mršavljenja, koliko i žene. Međutim, postoji mnogo merljivih faktora zdravlja, koji nemaju nikakve veze sa težinom, a koji su važniji od broja kilograma. Evo kako da izmerite faktore vašeg zdravstvenog stanja.

Hidriranost organizma

Svaki stručnjak će vam redovnu hidrataciju navesti kao jedan od najvažnijih faktora zdravlja, a za to postoji suštinski razlog – telo se sastoji od najvećeg procenta vode, koristi je održavanje funkcija ćelija, organa, tkiva… Količina vode koja je vašem telu potrebna je individualna, ali je dobro da izgradite naviku da sa sobom nosite flašicu vode i da je stalno pijete. Popijte čašu vode pre nego što ujutru popijete kafu, jedite sočno voće i povrće, a možete izbrojati čaše (decilitre) vode koju dnevno popijete – i slobodno možete povećati tu količinu.

 Zdrav san

Sati spavanja su takođe merilo faktora zdravlja. Stručnjaci preporučuju sedam do devet sati sna za odrasle, kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje, odnosno, kako bi u snu obnovili energiju uma i svakog sistema u telu. Ukoliko nedovoljno spavate, umor će uticati na vaš izgled, raspoloženje, radni elan i ukupno zdravstveno stanje. Povećajte satnicu, uvedite postepeni raniji odlazak na spavanje – po deset, petnaest minuta, dok vreme zaspivanja ne pomerite za sat ili dva i tako produžite neophodan noćni odmor.

Hranljive materije

Brojanje kalorija ne govori puno o vašem zdravlju, govori samo o broju kalorija, odnosno, restrikciji koju uvodite u nameri da regulišete ili kontrolišete težinu. Zapravo je mnogo važnije koliko je hranljiva hrana koju jedete, nego koliko ima kalorija, odnosno, da li ona sadrži dovoljno vitamina, minerala, antioksidanata, fitohemikalija, vlakana… Dakle, kada sastavljate svoj jelovnik (čak i kada ste na posebnom režimu ishrane), fokusirajte se na hranljivost namirnica, a ne na njihovu kaloričnost.

Comments