Nivo energije

Borba sa umorom i dnevnim padovima energije je sastavni deo načina života savremenog sveta – ali, tu očigledno nešto nije u redu. Ako svakog jutra imate problem da odagnate maglu iz glave, krizirate sredinom dana i u nekom trenutku morate da popijete kafu, ili neko energetsko piće, znači da ste konstantno umorni – a to nije način života, nego simptom niskog nivoa energije. Taj nivo možete podići boljim hidriranjem organizma, zdravijom ishranom, sa više kretanja i više sna. Kada se ujutru budite sveži, tokom dana imate konstatan nivo energije, uveče ste opušteni i lako zaspite, to znači da je vaš nivo energije optimalan i da ste zdravi.

Peristaltika

Pokreti creva su bitno merilo zdravlja. Redovno pražnjenje je pokazatelj, a ono zavisi i od ishrane i hidriranosti i opšteg nivoa energije u vašem organizmu. Ukoliko imate problema, potrebno je da povedete računa i ustanovite redovnu stolicu.

Broj sklekova

Odrastao, zdrav muškarac, trebalo bi da može da uradi dvadesetak sklekova takoreći, bez ikakvog napora. Nije poenta u broju sklekova, već u tome da vaša fizička snaga i izdržljivost govore o tome koliko ste zdravi. Ako želite da budete snažniji i zdraviji – pomerajte granicu. Uradite svaki put neki sklek više, malo povećajte težinu tegova sa kojima vežbate, uradite nekoliko ponavljanja više…

Raspoloženje

Da, stanje vašeg raspoloženja je merilo vaše mentalne stabilnosti, a ona je jednako važna kao i fizičko zdravlje i osim toga – um i telo su povezani i utiču jedno na drugo. Ako se fizički ne osećate dobro, ne možete biti stabilnog raspoloženja, vedri i pozitivni, a ako ste mentalno preopterećeni i rastrojeni, ne možete sve „izgurati na mišiće“ i u nekom trenutku ćete razviti neke fizičke simptome svog mentalnog stanja. U zdravom telu zdrav duh – ali važi i obrnuto. Vežbajte kontrolu stresa, upoznajte svoja osećanja, vidite da li imate problema sa besom ili strahom, koji su vam okidači i pronađite zdrave načine da se uravnotežite i zadržite smirenost i vedrinu.

Kako se subjektivno osećate

I na kraju, najpouzdanije merilo zdravlja je kako se vi, subjektivno, osećate. Možete imati višak težine, nedovoljno sna (prema preporukama), ali ako se vi osećate sjajno, onda je sa vašim zdravljem sve u redu. Takođe, možete ispunjavati sve parametre nivoa zdravlja, a osećati se tromo i malodušno, što znači da treba da obratite pažnju. Vaše telo neprekidno komunicira sa vama i šalje vam bitne signale – zapazite kada se osećate dobro, kada ste uznemireni i umorni, kada vam se podiže, a kada opada opšti nivo energije. Ponekad se možete osećati povučeno i imati potrebu za mirovanjem i odmaranjem, a da se pri tom, intuitivno, osećate sasvim dobro – samo postupate prema porukama svog uma i organizma. Najvažniji instrument merenja zdravlja je vaš osećaj, a on se izoštrava kad stalno obraćate pažnju na te suptilne poruke i kada ih ne ignorišete, već ih poštujete i pratite.

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević

 

Comments