Trenuci uvida se dešavaju u deliću sekunde, ali ostavljaju trajan utisak spoznaje – a ovo su najčešći momenti kada jasno osećate da ste postali osoba koja treba da budete i da se nalazite na pravom mestu u svom životu.

Kad gubite prijatelje – a ne stvarate neprijatelje

Rastete i sazrevate i pronalazite svoj put i shvatate da se neki ljudi iz vaše prošlosti jednostavno ne uklapaju i da više ne idu paralelno sa vama. Malo ste se udaljili, pa onda malo više, ali prihvatate da je tako prirodno i dobro. Čak i kad vam je veoma žao što sa nekim više nemate zajedničke sadržaje i što ste izgubili kontakt, mislite o njima sve najbolje i želite im sve najbolje u životu. Bivši prijatelji su vam i dalje dragi – nisu postali vaši neprijatelji, samo više nisu vaši prijatelji.

Kad osetite da ste zadovoljni i srećni samo kad dajete sve od sebe

Vezivanje sreće i zadovoljstva za nešto konkretno, za neko postignuće i nagradu, ne ispunjava vas. Ne dajete najbolje od sebe da biste osvojili nagrade, već zato što je to jedini način da se osećate srećno i ispunjeno. Momenat u kome osetite da ste dali sve od sebe, a da se niste iscrpli, već vas upravo taj osećaj nadahnjuje i ispunjava energijom, jedna je od najvažnijih životnih pobeda, koje uopšte i ne računate – jer tako i treba da bude.

Kad shvatite da vam niko nije konkurencija

To je doživljaj sopstvene autentičnosti – kada shvatite da oni koje bi trebalo da smatrate konkurencijom, sa kojima treba da se nadmećete i negujete ambicije i zdrav takmičarski duh, uopšte to nisu. Ne treba vam niko protiv koga ćete se boriti i koga ćete pobeđivati, jer ste razvili samopokretača – motivisani ste iznutra i sve što radite, radite zbog sebe, a ne zato da biste bili bolji od nekog drugog.

Kad se radujete tuđem uspehu

Kad vidite u nekome potencijal koji se razvija, to vas inspiriše, iskreno se radujete i podržavate tu osobu. Videti ono najbolje u nekome, daje vam snagu i skromnost istovremeno – osećate se kao deo sveta u kome ima nade za čovečanstvo i radujete se kad god otkrijete da neko tome doprinosi.

Comments