Osećanja su kompleksna i slojevita. Muškarci obično biraju ona koja su prihvatljiva, ili su previše preplavljujuća da bi mogla da se izbegnu – bes i ljutnja, smeh i radost. U oba stanja čovek se oseća aktivno i moćno, ne oseća se slabo i bespomoćno. Ali ogroman spektar “neprihvatljivih” emocija, zbog kojih se osećaš neprijatno, nemoćno i ugroženo, stalno se prepliće i prožima i zahteva da bude registrovan i kanalisan.

Ljudi su višedimenzionalna bića i osećanja su im isto takva. Prihvatanje i razumevanje svih tih slojeva, kako na površini, tako i duboko iznutra, daje odgovor na pitanje kako da budeš snažan, realan, stabilan, pouzdan.

A ta pouzdanost i snaga su ti posebno potrebni kad si suočen sa izazovima, kad si pod stresom, uznemiren i zabrinut.

Ima dana kada se osećaš mutno i dezorijentisano, a ima i onih kada preovlađuje jasnoća i prisebnost. Ponekad se osećaš izgubljeno, a ponekad pronađeno – ali ti si sve vreme tu, sa sobom, u sebi i kad priznaješ i poznaješ svoja osećanja, onda ne moraš da strahuješ da nećeš pronaći sebe ponovo, posle perioda u kome osećaš da si se izgubio.

To je ona povezanost sa sobom, o kojoj govore psiholozi, astrolozi i svi ostali, koji se bave raznim aspektima ljudskog duševnog života. Kad prihvatiš praksu vrednovanja svojih osećanja, povezuješ se sa sobom i postaješ sve više to što jesi. 

Zato, odgovori sebi (ne moraš drugima), iskreno i sa što više pojedinosti, na pitanje – kako si, kako se osećaš? 

Naslovna fotografija: instagram.com/fabianlueck

Brankica Milošević 

 

Comments