Nemojte “spuštati” druge

Korišćenje svake prilike da nekom “spustite” i nazivanje toga smislom za humor, možda hrani vaš ego, ali to je seljački. Možete se tako intelektualno peckati, izazivati i prozivati sa nekim sa kim ste bliski i oboje uživate u takvoj vrsti komunikacije, ali u suštini, nastojte da budete ljubazni, staloženi i prijatni prema drugima, jer tako se ponašaju samopouzdani ljudi. Nikada nisu zlonamerni i uvek su spremni da pokažu podršku i ljubaznost. Osim što ćete delovati kulturnije, ljubaznost i podržavajući stav stvoriće vam baš onu distancu od negativnosti (sopstvene i tuđe) koja podržava vaše pravo samopouzdanje, vašu svest o sebi, i koja vam je potrebna da izbegnete zamke uvek gladnog ega.

Načini za PODIZANJE samopouzdanja3 Načini za PODIZANJE samopouzdanja

Čitajte

Čitanje vam angažuje imaginaciju, duh, emocije, psihu. Što više čitate, više saznajete o sebi, stičete više uvida, širite razumevanje i interesovanja. Što više širite svoje vidike, to ste kompletnija osoba i imate više samopouzdanja.

Počnite i završite dan sa ček-listom

Ne morate je zaista napisati, ali počnite radni dan preslišavanjem svega što znate da vas očekuje i što treba redom da uradite. Uključujući i nabavku, telefoniranje, pronalaženje nekih informacija koje su vam potrebne. Na kraju dana preslišajte se i čekirajte šta ste sve uradili. I ono što je dospelo nepredviđeno na listu. Ovo se radi zbog toga da biste videli koliko toga ste sposobni da uradite u jednom danu i koliko ste uspešno ispunili svoje planove i obaveze. To je vrlo relaksirajuće saznanje, koje vas ispunjava zadovoljstvom.

Comments