Da bi bio uspešan, treba da budeš organizovan, vredan, disciplinovan, pozitivan – a ovo su navike koje sve to olakašavaju i koje treba da usvojiš.

Sastavljanje liste

Svake večeri napravi listu obaveza i zadataka za sutra. Sve što treba ili želiš da uradiš, zapiši. A sledećeg dana kreni redom i precrtavaj jedno po jedno sa te liste. Ovo će ti brzo postati navika, a ona služi tome da usvojiš delovanje korak po korak ka ostvarenju cilja, odnosno, da radiš sistematski, spremno i prema prioritetima. Kao što praviš dnevnu listu, možeš da praviš mesečnu, kvartalnu, godišnju – tako širiš svoje granice i praktikuješ sistem “korak po korak” na višem nivou.

Odmor i zdrav san

Da bi bio produktivan i bistre glave, potrebno je da budeš odmoran, a to znači da praktikuješ uredan život. Igranje igrica do pola noći, ili spontana pijanka usred radne nedelje, oduzeće ti energiju i fokus. Uspešni ljudi ne dozvoljavaju sebi takve ispade, jer znaju koliko vredi zdrav san. Važno je da znaš da se ćelije mozga regenerišu tokom sna i da je odmor neophodan i tvom telu i tvom umu.

Ne preuzimaj previše obaveza

Treba dobro da poznaješ svoje kapacitete i sposobnosti i navike u radu – ako si spor i temeljan, teško ćeš se ubrzati i promeniti ritam, jer to nije tvoj optimalni radni tempo. Da bi se osećao dobro i izbegao greške, dobro proceni možeš li da prihvatiš neku novu obavezu, ili organizuj tim za podršku i podeli obaveze sa njima.

Comments