Zapisuj

Ne pokušavaj da zapamtiš, nego zabeleži – snimi, pošalji sebi poruku, koristi rokovnike i podsetnike u telefonu (koji god način da ti najviše odgovara). Nema potrebe da se opterećuješ pokušajem da zapamtiš i mogućnošću da zbog preopterećenosti zaboraviš i da se posle osećaš loše zbog toga.

Postavi sebi ciljeve

Između tebe i tvog cilja stoji samo put koji treba da pređeš. Zamisli taj put kao stazu za orijentiring – imaš obeležene lokacije do kojih treba da stigneš usponom, kroz šumu, preko reke, kroz tunel. Razne prepreke i otežavajuće okolnosti su na tom putu, ali ti znaš kuda ideš, a to je najvažnije – da znaš zašto nešto radiš i šta hoćeš time da postigneš.

Kad se zaglaviš na jednom zadatku, pređi na drugi

Kad te neke prepreke zaustave, tako da ne možeš da ih razrešiš, premostiš, zaobiđeš, jednostavno ostavi taj zadatak i pozabavi se nekim drugim. To nije odustajanje, nego davanje vremena umu da procesuira problem. Rešenja se najčešće pronađu kad pritisak popusti i kad je pažnja usmerena na nešto drugo.

Poštuj svoje vreme

Ako poštuješ svoje vreme, umećeš da poštuješ i tuđe – bez kašnjenja, bez otkazivanja u poslednjem trenutku (ispaljivanja), bez odugovlačenja. Ukoliko te neko dovodi u situaciju da čekaš – nemoj. Prosto nastavi sam i tako pokaži saradnicima i saigračima da će ispasti iz priče, ako ne poštuju tvoje (i svoje vreme). Uspešni ljudi ne kasne i ne čekaju.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments