Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Ne treba da ignorišeš bol, već da ga proživiš

1/2

Zapadnjačka kultura je zasnovana na izbegavanju bola, anesteziranju i potrazi za zadovoljstvima. Nezadovoljni smo i ljuti kad se ne osećamo dobro, bol nas plaši i nagoni da se osećamo neadekvatno – ne želimo da se suočavamo sa bolnim osećanjima, nego da kroz njih protrčimo i od njih pobegnemo. Pogotovo se od muškaraca očekuje da „stisnu zube“, da „kuliraju“, da zaborave, ignorišu, nađu nešto što će im zaokupiti pažnju, da se usmere na potragu za zadovoljstvom, uspehom, prestižom. Nije muški biti tužan, prosto je sramota, to je slabost.

Ali, tuga je slabost samo u svojoj potisnutoj i izobličenoj formi. Ako želiš da preboliš, onda moraš da boluješ. Da bi tuga prošla, moraš ti da prođeš kroz nju. Nema prečice. Svaka prečica je potiskivanje i izobličavanje tuge – guranje duboko u podsvest, odakle izlazi u obliku reakcija i ponašanja koja ne možeš da kontrolišeš i stvara ti probleme, jer traži da bude viđena i priznata. Muškarci najčešće tugu maskiraju ljutnjom i besom – to je dozvoljena, „muška“ emocija, jer je energična i tera te na akciju. Ali, te akcije su uglavnom destruktivne i primitivne, jer to je samo naboj koji traži od tebe da nešto tresneš (makar i sopstvenu glavu o zid), da bi imao utisak da si nešto učinio. Ako usput nekog zastrašiš, možeš da se osećaša baš adekvatno – kao prava muškarčina. Nisi plakao kao ..čka, nego si nekome uterao strah u kosti, bravo za tebe. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NICOLAS SIMÕES (@nicolassimoes)


Niko te nije naučio da sediš sa svojom tugom i da ne pokušavaš da je udaviš u alkoholu, zato tražiš distrakcije, akciju, druga intenzivna osećanja, koja će ti skrenuti pažnju i zbog kojih se nećeš osećati kao ljiga. 

Ali ako hoćeš da tuga prođe i da budeš srećan, neće ti pomoći ni opijanje, ni takmičenje, ni rizik, ni laganje sebe, „muško“ stisnutih zuba. Samo će ti prihvatanje tuge pomoći. 

Wannabe TV

Editors choice