Ovo je zapravo priča o slobodi, o tome šta znači osloboditi se. Uglavnom se radi o oslobađanju od nekih zabluda i ograničavajućih uverenja. Jedno od njih je omiljen scenario ega, a zove se “centar sveta”.

Deca prolaze u svom ranom razvoju kroz tu fazu aposlutne egocentričnosti, jer je njihov svet u početku sužen na svest o sebi i o tome da ga drugi servisiraju, da zavisi od njihovih usluga, brige i pažnje – odnosno, deca to uzimaju zdravo za gotovo. Normalno je da su im drugi na usluzi i da posredstvom odraslih ostvaruju svoje želje i to posledično znači da su ona glavna, da su centar sveta. Odrastajući, trebalo bi da prevazilazimo egocentričnost i uverenje da su drugi tu zbog nas, a u tome uspevamo manje ili više. Ponekad uopšte ne uspevamo. Ostajemo zarobljeni u svojoj egocentričnosti i tada često čujemo nezadovoljne komentare o tome kako smo razmaženi i kako smo ubeđeni da se sve vrti oko nas i kako smo sebični – i onda se vređamo, jer to nije istina, drugi su sebični, kad mogu tako da govore.

Odrasli koji su ostali zarobljeni u svojoj egocentričnosti su oni koji najviše žele slobodu, nemajući stvarnu ideju šta zapravo sloboda znači. Oni doživljavaju svet oko sebe (kroz bliske odnose, uglavnom) kao sputavajući faktor – drugi im ne daju da budu slobodni, odnosno, da rade samo ono što hoće i kad hoće. Nastojeći da pronađu slobodu, uglavnom uspevaju da unište poverenje, da se ponašaju kao izdajice i sebičnjaci, koji ništa stvarno ne daju od sebe, pri tome uzimajući sve što im se nudi i s pravom tražeći i ono što se ne nudi, jer su uvereni da im svet to duguje. Tako nastaje potreba za kontrolom i manipulacijom, koja nas do kraja sputava i zarobljava, jer onda prestajemo da živimo svoje živote i zaista gubimo esencijalnu slobodu da pronađemo sebe i budemo to što jesmo, upinjući se da sve druge podvrgnemo svojoj volji i nateramo da se prilagode nama.

A drugi zapravo žive svoje živote i često uopšte nisu svesni ni našeg postojanja, ni naših napora da ih učinimo svojim podanicima i da nas priznaju kao glavne.

Potrebno je dosta iskrenosti i hrabrosti da bismo se suočili sa tom nedoraslošću u sebi i da bismo uvideli problem. Ako ga prepoznaješ i ako naslućuješ da priča o centru sveta ima veze sa oslobađanjem od egocentričnosti i pronalaženjem istinske slobode da budeš ono što jesi, na dobrom si putu.

Comments