Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Blog

Ne želiš da budeš glavni junak u svakoj priči

1/2

Ovo je zapravo priča o slobodi, o tome šta znači osloboditi se. Uglavnom se radi o oslobađanju od nekih zabluda i ograničavajućih uverenja. Jedno od njih je omiljen scenario ega, a zove se “centar sveta”.

Deca prolaze u svom ranom razvoju kroz tu fazu aposlutne egocentričnosti, jer je njihov svet u početku sužen na svest o sebi i o tome da ga drugi servisiraju, da zavisi od njihovih usluga, brige i pažnje – odnosno, deca to uzimaju zdravo za gotovo. Normalno je da su im drugi na usluzi i da posredstvom odraslih ostvaruju svoje želje i to posledično znači da su ona glavna, da su centar sveta. Odrastajući, trebalo bi da prevazilazimo egocentričnost i uverenje da su drugi tu zbog nas, a u tome uspevamo manje ili više. Ponekad uopšte ne uspevamo. Ostajemo zarobljeni u svojoj egocentričnosti i tada često čujemo nezadovoljne komentare o tome kako smo razmaženi i kako smo ubeđeni da se sve vrti oko nas i kako smo sebični – i onda se vređamo, jer to nije istina, drugi su sebični, kad mogu tako da govore.

Odrasli koji su ostali zarobljeni u svojoj egocentričnosti su oni koji najviše žele slobodu, nemajući stvarnu ideju šta zapravo sloboda znači. Oni doživljavaju svet oko sebe (kroz bliske odnose, uglavnom) kao sputavajući faktor – drugi im ne daju da budu slobodni, odnosno, da rade samo ono što hoće i kad hoće. Nastojeći da pronađu slobodu, uglavnom uspevaju da unište poverenje, da se ponašaju kao izdajice i sebičnjaci, koji ništa stvarno ne daju od sebe, pri tome uzimajući sve što im se nudi i s pravom tražeći i ono što se ne nudi, jer su uvereni da im svet to duguje. Tako nastaje potreba za kontrolom i manipulacijom, koja nas do kraja sputava i zarobljava, jer onda prestajemo da živimo svoje živote i zaista gubimo esencijalnu slobodu da pronađemo sebe i budemo to što jesmo, upinjući se da sve druge podvrgnemo svojoj volji i nateramo da se prilagode nama.

A drugi zapravo žive svoje živote i često uopšte nisu svesni ni našeg postojanja, ni naših napora da ih učinimo svojim podanicima i da nas priznaju kao glavne.

Potrebno je dosta iskrenosti i hrabrosti da bismo se suočili sa tom nedoraslošću u sebi i da bismo uvideli problem. Ako ga prepoznaješ i ako naslućuješ da priča o centru sveta ima veze sa oslobađanjem od egocentričnosti i pronalaženjem istinske slobode da budeš ono što jesi, na dobrom si putu.

Wannabe TV

Editors choice