Tebi možemo da poverimo veliku tajnu: ti nisi centar sveta i nisi glavni junak svake priče i drugi nisu tu zbog tebe. I zapravo ne želiš to ni da budeš, jer to nije nikakav povlašćeni položaj, to je zarobljavajuća i sputavajuća uloga, koju ne želiš da igraš. Nije ni zabavna.

Drugi žive svoje živote, možda odigravaju svoja egocentrična uverenja i uglavnom nisu ni svesni tvoje važnosti. Ako ti se neko obraća grubo i nestrpljivo, to nije zato što želi da te uvredi, što ima nešto protiv tebe i što baš hoće da te provocira, nego verovatno zato što ima trista stvari u glavi koje ga brinu i okupiraju i tvoja perspektiva i tvoje reakcije ga uopšte ne zanimaju.

Kad prestaneš da zamišljaš da si drugima bitan na bilo koji način i da nešto rade ili ne rade zbog tebe, onda možeš da se okreneš sebi i potražiš u svom biću tu slobodu, za kojojm žudiš. Pusti druge – pusti ono što misliš da misle o tebi, što misliš da rade ili ne rade namerno da bi te izazvali, pusti taj trip egocentričnosti i gledaj sebe.

Ko si ti, bez postavljana te barijere između pravog sebe i slike o sebi (koju veruješ da drugi imaju, da je vide i da se u odnosu na nju orijentišu). Ko si ti, bez uloga u kojima se predstavljaš drugima? Ko si, sam po sebi, kada nisi projekcija sopstvenih egocentričnih tripiva? Čemu služe tvoja pažnja i tvoje vreme, osim tvojim mislima, zaključcima i tumačenjima?

U traženju odgovora na ta pitanja, naći ćeš svoju suštinu, svoje biće, svoju autentičnost i posledično – svoju slobodu.

Naslovna fotografija: instagram.com/lukasgold

Brankica Milošević

 

Comments