Nije svako druženje sa prijateljima samo zezanje i provod – definicija prijatelja je neko ko je tu za vas, kome možete da se požalite i ko može da vas posavetuje, ko vas razume i ko je na vašoj strani. I prijateljstvo je definisano, samo kada je definicija obostrano važeća.

Ovo su neke neprijatne teme, o kojima bi trebalo da razmatrate sa prijateljima, jer zajedno možete doći do bitnih saznanja, obostrano korisnih.

Usamljenost (naročito kada uopšte ne delujete usamljeno)

Pitanje usamljenosti je univerzalno ljudsko pitanje, jer ne morate biti sami, da biste se osećali usamljeno. Naprotiv, možete se osećati usamljeno u gomili sveta, pa čak i među prijateljima, ili porodicom, možete biti usamljeni u ljubavnoj vezi, u neposrednoj blizini onih koji su vam najbliži. Usamljenost je duševno stanje, koje proizilazi iz nedostatka pripadnosti. Možda se bojite da će se prijatelj osećati uvređeno, jer ako ako govorite o svojoj usamljenosti, to onda znači da se i pored njega tako osećate. Ali rizikujte – verovatno ćete otkriti da se i vaš prijatelj često tako oseća. Problem otuđenosti i nepripadanja je zajednički, a kada ga razmatrate sa prijateljem – već se osećate manje usamljeno, jer vas neko razume tamo gde niste očekivali da ćete to razmevanje naći. Nema bolje potvrde od te – niste sami u svojoj usamljenosti.

toa heftiba xLUwi3yDNb0 unsplash e1596022346541 Neprijatne stvari o kojima bi trebalo da razgovarate sa prijateljima

Očekivanja (koja nisu vezana samo za partnerske odnose)

Imate očekivanja, a očekivanja su uzrok razočaranja i sukoba. Pošto je prijateljstvo odnos u kome nema one strukture i iskazivanja posvećenosti, kao u romantičnom odnosu, ono je opušteno i rasterećeno. Međutim, i u prijateljstvu postoje očekivanja, a da bi taj odnos ostao tako jednostavan u svojoj kompleksnosti, potrebno je da o njima razgovarate. Uopšteno, o tome šta očekujete od prijateljstva, jer i prijatelji mogu da vas iznevere, možda nehotice, jer nemaju iste vrednosti i očekivanja kao vi. Prijateljstvo bi trebalo da bude dovoljno široko, komotno i uključujuće, da vas ne opterećuje ispunjavanjem standarda, ali, takođe bi trebalo da bude i lojalno i velikodušno sa obe strane. Uverite se da imate ista očekivanja u tom smislu.

Tražite povratnu informaciju o svojim postupcima

Prijatelji vas poznaju bolje od drugih i na vašoj su strani – možda ne žele da vas kritikuju, ili da se mešaju u vaše izbore i odluke (što je sasvim u redu), ali pitajte ih za mišljenje. I budite spremni da ga čujete. To vam je potrebno tamo gde ste nesigurni i u gde se ne snalazite najbolje, a mišljenje prijatelja može vam pomoći da stvari sagledate iz druge perspektive i da se poboljšate. Žene to stalno rade – iznose svoje slabosti i diskutuju o njima sa prijateljicama, pomažući jedna drugoj u uvidima i ličnom razvoju.

Comments