Ponekad vam je prijatelj najbolji terapeut, zato što vas sluša i omogućava vam da čujete sebe. A tako i znate da imate pravog prijatelja, jer on podržava ono pravo u vama, on vas vidi, čuje i nastoji uvek da vas razume, a možete otvoreno da razgovarate i bez traženja hrabrosti u čašici. Ovo su teme o kojima svakako treba da razgovarate, jer su to zajednička teška pitanja za sve ljude, a sa prijateljima je lakše razmatrati ih i razumevati.

Homofobija, rasna pitanja, posebne potrebe

Da, potrebno je da razgovarate o osobama koje vidite i doživljavate kao “drugačije”, o osetljivim grupama u vašem okruženju, ili vašem društvu, da biste zajedničkim snagama raskrinkali predrasude i proširili perspektivu. Svest i osetljivost uvek mogu još da se podignu i uvek ima još stavova koje treba korigovati ili promeniti – i uvek je korisno kad vam neko osvetli stvari iz drugog ugla.

Novac

Novac ima nezgodan običaj da stvara probleme, a mi imamo običaj da izbegavamo da razgovaramo o problematičnim temama. Svako ima ili je imao, neku vrstu problematične novčane situacije, od kredita, preko previsoke alimentacije, do gubitka posla. Kad poznajete novčane prilike, navike i stavove o ekonomskim pitanjima, možete nešto da naučite, ili da više cenite svog prijatelja (i on vas), zbog odnosa prema novcu.

Usamljenost (iako deluje kao da uopšte niste usamljeni)

Možete biti usamljeni u sobi punoj ljudi, pretrpani poslom, u krugu porodice i prijatelja. Možete biti vrlo zauzeti i stalno okruženi ljudima (i bliskim ljudima), pa ipak biti usamljeni. Usamljenost ne dolazi od samoće i nedostatka podsticajnih druženja i sadržaja, već iz osećanja nepripadanja. Ako osećate tu unutrašnju izolovanost, diskonekciju od sveta koji vas okružuje, podelite to sa prijateljem. Možda se i on tako oseća. A možda uspete da se povežete, pa ćete se osećati manje usamljeno i biće vam lakše. Podelite svoju usamljenost sa prijateljem.

Comments