Očekivanja (od partnera, sebe, drugih)

Tamo gde su očekivanja, tu je razočaranje. Potrebno je da razgovarate o očekivanjima, jer su u prijateljstvu ona najmanja i nemate taj naboj mogućeg razočaranja, kao što ga imate u odnosu sa partnerom, porodicom, ili na poslu. Prodiskutujte o očekivanjima i sagledajte njihova ograničenja. Sagledajte sve ono dobro što vam se ispunilo, dogodilo, ostvarilo i način na koji se to u realizaciji uglavnom potpuno razlikovalo od vaših očekivanja. Dobro je povezati se sa sobom, kroz razgovor sa bliskim prijateljem.

Razgovarajte o komunikaciji i fidbeku

Povratna informacija je veoma važna, tražite je od prijatelja. Da sagleda iz svoje perspekitve ono što vam se događa i da vam kaže šta misli. Razmenjivanje povratnih informacija u svim oblastima života dovodi do rasta i razvoja. Nešto shvatite kad čujete sebe, a nešto tek kad čujete šta neko drugi o tome stvarno misli. Prijatelj vas dobro poznaje i možda podrazumeva i toleriše neke vaše osobine, kojih vi niste svesni. Razgovarajte o oblastima života u kojima želite da budete bolji – tu su povratne informacije najkorisnije.

Razgovarajte o osećanjima koja potiskujete i ne želite da o njima razgovarate

Kad nešto gurate pod tepih, pitajte se zašto to radite. A onda se poverite prijatelju, da ste uhvatili sebe u potiskivanju. Počnite sa “teško mi je i mučno da pričam o tome…” razgovori koji tako počnu, mogu da vas odvedu veoma duboko i da vam budu od neprocenjive vrednosti u suočavanju sa svojim osećanjima, njihovom razumevanju i prihvatanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević

 

Comments