Cenite svoje sate više

Još jedna stvar koju ljudi koji su uvek zauzeti ne znaju je da zaista cene svoje vreme. Onda kada naučite da vrednujete svoje vreme i više mislite o tome kako ga provodite, prestaćete da ga tek tako gubite – jer ćete shvatiti da volite sebe i ne želite da traćite svoje dane. Ova promena u načinu razmišljanja mora se desiti spontano u vama, tako što ćete raditi na sebi i svom unutrašnjem osećaju, a ne samo na boljoj organizaciji. Svakako, ova promena doprineće svim aspektima vašeg života, pa tako i organizaciji vremena.

Koliko vremena provedete u prevozu?

Još jedna istina je i to da ukoliko živite u velikom gradu, verovatno veliki deo svakodnevnog vremena provodite u gradskom prevozu. Ipak, ukoliko vam to više ne prija, potrebno je da razmislite o dve stvari. Prva je da li vam je vredno da odvojite novac za gorivo ili taksi, jer ćete time zapravo uštedeti svoje vreme koje je sigurno vrednije od cene jedne taksi vožnje, a druga je kako produktivno možete provesti vreme koje utrošite u prevozu. Na primer, za vreme odlaska na posao ili drugi kraj grada, možete slušati podkast ili audio knjigu, ili najnoviji album muzičara kojeg volite. Na taj način ćete i stići od tačke A do tačke B, ali ćete i učiniti nešto produktivno.

Vreme za odmor je važno isto koliko i vreme za posao

I za kraj, značajno je da razumete da nije jedino vredno provedeno vreme ono koje provedete u poslu. Vreme koje provodite na odmoru, u uživanju i druženju sa bliskim ljudima podjednako je vredno, ako ne i više, od vašeg radnog vremena – i zato nemojte odbijati vreme sa prijateljima zbog toga što ste umorni, u haosu sa poslom, ili nešto treće. Lepi trenuci su ono što ćete pamtiti kasnije, a ne to što ste tog dana ipak poslali još nekoliko imejlova.

Naslovna fotografija: instagram.com/fabianlueck

Jovana Pantić

Comments