Cenjeni akademik Vladeta Jerotić, puno je pisao o identitetu, integritetu i zrelosti, a sa njegovim postavkama odlika zrele ličnosti slažu se mnogi savremeni psiholozi i psihijatri.

Kada hoćemo da odgovorimo na pitanje šta čini osobu zrelom i integrisanom, moramo imati u vidu da nema potpuno integrisane i zrele ličnosti – postoje nivoi zrelosti, a proces ličnog rasta i integrisanja odvija se čitavog života.

Postoje međutim, neke smernice, odnosno, kriterijumi, koje osoba treba da ispuni da bi se smatrala zrelom i integrisanom, odnosno, da bi imala dobre temelje na kojima će produžiti svoj lični razvoj i postići najviši stepen celovitosti, koji može da dostigne u svom životu.

Sposobnost stavljanja druge osobe na prvo mesto

Sebične osobe i narcistički orijentisane ličnosti, nisu u stanju da stave potrebe i interese druge osobe ispred svojih, osim ako od toga nemaju koristi. Ovakve osobe u partneru traže svoj najlepši odraz, odnosno, vole njegovu ljubav, a ne njegovu ličnost. Spremnost da nekog drugog staviš na prvo mesto, izraz je zrelosti i svesti i ne tiče se samo partnerskih i porodičnih odnosa – spremnost za ustupke i žrtve čini temelje zdravih i prisnih odnosa, ali i temelje zdravog i funkcionalnog društva.

Kontrola nagona i impulsa

Vrlo rano naučimo da ne možemo da uradimo i kažemo sve što u trenutku poželimo, ili nam padne na pamet, a od kontrole svoje agresivne i seksualne energije umnogome zavisi razvoj ličnosti – i svi njeni odnosi i interakcije.

Podnošenje neprijatnosti (tolerancija na frustracije)

Karakteristika savremenog sveta je težnja da se patnja izbegne, bol umiri, da se neprijatnosti potisnu – živimo u doba opšte sklonosti anesteziranju, umesto suočavanja i podnošenja neprijatnosti, bola i patnje (fizičke i psihičke). Moglo bi se reći da društvena klima na ovaj način sabotira zrelost i odgovornost, ali ipak je na svakom pojedincu da razvije toleranciju na frustracije i da nauči da funkcioniše i rezonuje u frustrirajućim uslovima. Prihvatanje realnosti je uslov za razvijanje svesti koju zrela osoba treba da ima u svakom trenutku.

Comments