Zrela savest, nasuprot infantilnoj

Savesna osoba je ona koja postupa prema vrednostima svog moralnog bića, dakle, zrela savest je zasnovana na vrednostima i principima, dok se infantilna zasniva na strahu (od kazne) i osećanju krivice.

Kontrola moćnih sila u nama

Zrela osoba svesna je snage svog besa, odnosno agresivne sile, kao i snage seksualne energije i tu vrstu naboja uspeva da kanališe bez izliva mržnje i napada besa, ali i bez straha i povlačenja. Ove prirodne sile su sirov materijal, koji nam je dat da ga obradimo i konstruktivno upotrebimo. Ako zatvaramo oči pred ovim silama i potiskujemo ove snažne energije, stvaramo naboj koji mora da se oslobodi, a to se obično dešava prilikom pritiska i najmanjeg okidača – i tada preterano reagujemo u nekoj sasvim benignoj situaciji.

Nezavisnost

Da bismo dostigli nezavisnost – u rezonovanju, razmišljanju, odlučivanju, osmišljavanju, akciji, u izboru svog stila i načina života, potrebno je usvojimo sve prethodne karakteristike zrelosti. Nezavisnost je kruna individuacije i uslov lične slobode – samo nezavisna i slobodna osoba ima punu svest i punu odgovornost za upravljanje svojim životom.

Prema rečima Vladete Jerotića “nema zrelog društva bez zrelih individua. A njih ne stvara samo društvo već i samovaspitanje. Naime, nema druge odgovornosti, kao što reče jedan naš filozof, od samoodgovornosti”.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments