Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Osnaži svoju volju i disciplinu

1/2

Popuštanje sopstvenim slabostima, ljutnji, lenjosti, preteranoj zabrinutosti, potrebi da odmah stupite u akciju, ne razmišljajući šta činite, ili povlačenju i pasivnosti, onda kada treba da stupite u akciju – veća je prepreka na putu ka uspehu i samoostvarenju, nego bilo kakve teške okolnosti. Zato treba da se bavite osnaživanjem svoje volje i disciplinovanjem svojih slabosti.

Pre svega, treba da utvrdite šta je snaga volje – to je sposobnost da kontrolišete svoje ponašanje i da se ne prepustite impulsima, kao i istrajnost u rešavanju problema i ostvarenju ciljeva. Snagom volje savladavate i menjate loše navike i prevazilazite unutrašnji otpor, kao i spoljašnje prepreke. Samodisciplina najtešnje sarađuje sa vašom voljom, i daje vam čvrstinu koja je potrebna da istrajete, fiziči, emotivno i mentalno, kroz izazove i teške periode. Disciplina je sposobnost da ne prihvatite utehu i trenutno zadovoljstvo, već da svoju energiju posvetite ostvarivanju svojih snova – da odaberete viši cilj i dugotrajan trud, naspram kratkoročnog ispunjenja.

Snagu volje i disciplinu možete ojačati i razviti postepeno, primenjujući neke vežbe i uvodeći ih u svakodnevnu praksu. Vežbajte volju i disciplinu, kao što vežbate mišiće – upotrebljavajte ih i naprežite, suočavajući se sa stvarima koje biste najradije odložili, koje vas mrzi da uradite, neprijatne su vam i dosadne, ili vas plaše i izazivaju nervozu i nesigurnost. Radeći to, uprkos otporu koji osećate, postaje vam sve lakše da prevaziđete taj otpor, a kad uvidite kako uspešno savladavate svoje sopstvene prepreke, sa mnogo više rešenosti i samopouzdanja pristupićete rešavanju (spoljašnjih) prepreka na koje nailazite na svom putu.

Evo nekih jednostavnih vežbi:

Ustupite mesto u prevozu starijoj osobi, trudnici, majci sa detetom, ženi sa kesama – ne samo zato što ste džentlmen i što je to lep gest, nego zato što biste baš rado sedeli tokom čitave vožnje, umorni ste i zauzeli ste mesto. To vam se ne radi, ali uradite. Savladajte otpor tela, uma i emocija.

Wannabe TV

Editors choice