Operite posuđe odmah posle jela – mrzi vas, ostavili biste to za kasnije, ali uradite to odmah, uprkos želji da ostavite sve na stolu i time se pozabavite kasnije.

Kad stignete kući umorni i znojavi, odmah se istuširajte i presvucite, iako biste se samo bacili na kauč ispred TV-a, čekajući da malo dođete k sebi. Kad vam to uđe u naviku, znaćete da možete da pobedite svaku svoju slabost.

Pijete kafu sa šećerom više puta dnevno? Znate da je to suviše šećera i suviše kafe i teško vam je da se odreknete tog zadovoljstva. Pa, prvo smanjite količinu šećera, a onda ga potpuno izbacite, a zatim pijte kafu samo dva puta dnevno. Promena navika je velika pobeda i sprema vas za još veće.

Koristite stepenice umesto lifta uvek kad imate priliku – a ako svakodnevno imate priliku, onda svakodnevno. Osim što će često biti izazov (suviše ste umorni, treba da se penjete šest spratova, ide vam se u wc…) to će vam pomoći da ostanete u formi i bez teretane.

Ograničite sebi vreme koje gubite na društvenim mrežama i surfovanju internetom. Umesto sata koji vam proleti u random otvaranju linkova, čitajte neku knjigu.

Sve su to jednostavne vežbe, za koje vam nisu potrebni nikakvi posebni uslovi i koje će se pretvoriti u dobre navike, osnažiti vam volju i naučiti vas da upravljate sobom i svojim vremenom. Kad znate da možete pobediti sebe, savladati svoje slabosti i otpore, samo zato što ste tako rešili, znaćete to da primenite u svakoj situaciji.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments