Uvek postoji u vašoj blizini ona osoba koja nije baš smarač, ali niko ne voli da se sa njom zadržava u razgovoru, a kad je neko pomene u društvu, nastane kolektivno kolutanje očima. Pa, ako ne znate ko je ta osoba – možda ste vi.

Ja, ja, ja

Kada neko svaku rečenicu započinje sa JA i u svakom razgovoru koji vodi sa drugima priča o sebi i svako pokušaj promene teme jednostavno ignoriše, to nije ni malo simpatično. Zapravo, to je sto posto odbojno. Razgovor je razmena informacija, misli, osećanja, a ne korišćenje druge osobe za izlivanje narcisoidnog otpada.

Kritikovanje, ogovaranje, ismevanje

Ima zanimljivih osoba, koje svoju pakost plasiraju kroz duhovite i inteligentne primedbe i komentare, ali u nekom trenutku čak i oni najbliži toj osobi počnu da se pitaju šta li priča o njima, kad nisu tu.

Kukanje nad sobom

Ovo je jedna od glavnih smaračkih osobina, a takođe spada i u osobine energetskih vampira – kad neko stalno sebe prikazuje kao žrtvu i traži pažnju i odobravanje, drugi nastoje da izbegnu društvo ovakve osobe.

Predrasude i uskogrudost

Ako se neko razbacuje svojim nacionalističkim, seksističkim i diskriminativnim stavovima, on izražava svoju pripadnost pećinskom dobu, a ne savremenom svetu. Ovakva osoba možda uživa poštovanje u krugu onih koji su isto tako “zadrti”, ali ova osobina je krajnje nepopularna u savremenom svetu.

Ulizivanje

Ulizice vole samo oni koji ih vole – a ti što ih vole i sami su krajnje neomiljeni i nepopularni. Svaka ulizica obično nađe svog šefa i onda čine savršeno neomiljen i antipatičan par, a čak ni jedna drugoj ove osobe nisu simpatične. Ulizice imaju manjak samopoštovanja, a oni kojima njihovo ulizivanje prija obično su kotrol-frikovi i rigidne osobe koje pate od kompleksa više vrednosti.

Negativan govor tela

Osobe koje imaju loše držanje, obično imaju i nisko samopouzdanje i samopoštovanje. Loše držanje šalje neprijatnu sliku, koje sama osoba nije svesna, a drugima je neprijatno da je gledaju i obično ne mogu da joj kažu ništa konstruktivno. Komentari tipa “šta si se stis’o”, “ispravi se, čoveče”, “što se tako vučeš” i “živni malo” ukazuju doduše na to da nešto nije u redu sa držanjem osobe, ali deluju agresivno i uvredljivo i svakako ne pomažu da se neko zaista ispravi, pruži korak i živne.

Comments