Verujete da vam je postizanje željenog ishoda jedino potrebno da biste se osećali ispunjeno, da biste bili zadovoljni, srećni, moćni. Ali vi ne znate kako se neko oseća kad dostigne cilj i na znate kako ćete se vi osećati. Možete biti jednako uznemireni i depresivni kao i pre, strahujući od novih odgovornosti, ili od toga da li ćete održati nivo koji ste dostigli. 

Zavist vas može motivisati da radite bolje, da se više trudite, ali to nije dobar motiv, jer vam oduzima više nego što vam daje. Ono čemu težite zato što hoćete da budete kao neko drugi, ili boji od nekog, neće vas ispuniti, jer će duboko osećanje nesigurnosti i sumnje ostati u vama. Potraga za ispunjenjem, na temelju ljubomore kao pokretača, može vas suočiti sa još većom prazninom. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)


Možda i ne želite ono što drugi imaju. Duboko u sebi, ono što zaista želite jeste da realizujete svoj potencijal i izgradite život u kome se osećate slobodno i zadovoljno. Vidite da to drugi postižu, ali ne znate šta je u njihovim srcima – oni su možda želeli baš to. A vi možda ne uspevate zato što u suštini želite nešto drugo, ali ste uvereni da morate imati isto što i drugi i takmičiti se sa uspehom koji postižu ljudi oko vas. 

Ako uspešno potiskujete ljubomoru, ne znači da je prevazilazite. To samo znači da vam je neprijatno zbog tog osećanja i da ne želite da priznate sebi da imate probleme koje morate rešavati, da biste uopšte išta drugo postigli. 

Iako su zavist i i ljubomora toksična osećanja, ignorisanje samo pogoršava stvari. Morate prepoznati ta osećanja, otkriti šta ih hrani, tako da se možete bolje opremiti da ih prevaziđete i postanete svesniji svih mogućnosti koje možda i ne vidite, jer ste suviše zaokupljeni poređenjem sa drugima i zavišću zbog tuđeg uspeha. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević

Comments