Prvi deo teksta pročitajte ovde.

Tvrđi deo spiska zavaravanja, laganja i sabotiranja sebe, zarad ostajanja u zoni komfora, makar bili svesni da je to jedna obična kaljuga, govori o izvesnoj okorelosti u zavaravanju. O hroničnom nepreuzimanju odgovornosti i staranju da sebi predstavimo da to uopšte nije tako i da mi hoćemo, samo ne možemo, ne da nam se, nemamo sreće, imamo neprijatelje. Ako vas je prvi deo spiska zabrinuo, ovaj bi trebalo da vas užasne.

Izdajete svoje vrednosti

Ja sam pošten čovek, ali svi nešto muljaju, bave se nekim prevarama i ide im, pa što sam ja gluplji i nesposobniji od njih. I onda krenete linijom manjeg otpora, muljajući sa osrednjim uspehom i zapostavljajući svoja stremljenja, svoje vrednosti, sve ono što ste voleli da radite i u čemu ste bili dobri, samo se niste dovoljno trudili. Posle nekog vremena, izgubićete se u sivom svetu sumaglice poštenja i više nećete znati ko ste. Izdajući svoje vrednosti, gubite identitet, jer jedan čovek se razlikuje od drugog najviše po tome koliko je svojih vrednosti realizovao i koliko se upravlja prema svom biću i svom osećaju. Ako ste pošten čovek, ne možete biti muljator. Ako muljate, nikada niste ni bili pošteni. Razmislite o tome pošteno. Možda ste tek sada ono što ste oduvek i bili? Slabić, recimo?

zavaravanje 31 Ove stvari radite kada ZAVARAVATE sebe (drugi deo)

Smatrate da su drugi odgovorni

To je kolektivno opravdanje u ovoj zemlji, za sve što nam ne ide. Država je kriva! Zakoni su idotski! Male su plate! Skupa struja. Ne može čovek da zaradi, ako radi pošteno. I treba da se beži odavde. Samo kasno je za vas. Gomila izgovora za nepreuzimanje lične odgovornosti, koja uvek pronađe put kroz kolektivno ludilo. Uvek. Pogledajte one koji vredno rade i dobro žive. Nemojte se praviti da ih ne vidite oko sebe. Ima ih. A ako mogu oni, možete i vi. Na svom nivou, na svoj način, sa onim darovima i ograničenjima koje imate. Samo ako ste svesni i rešeni. I da vas pitam, kako se niste smorili od toga da vam su vam krive okolnosti, država, politika, sukob religija, apokalipsa i treći svetski rat? Mislim, ovde se vozi ta priča barem ceo vek.

Comments