Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

DRAM BEND: “Izdati prvi album je kao da si završio osnovnu školu”

Ovo su najavljeni albumi koje nestrpljivo iščekujemo u ovoj godini!

Kako da all black stajlinge ovog proleća učinite zanimljivijim

Razlozi zbog kojih će vas devojke ostavljati (jer ste emotivno nedostupni)

Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

#styleinspofriday – Noah Centineo

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Mrtvi uglovi koji vam ometaju manevrisanje u u seksu

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Blog

Ovo su stereotipi muškog ponašanja koje odmah treba da prevaziđete

1/2

I muškarce i žene kroz život često prate stereotipi. Neko je nekada zaključio kanone ponašanja, i mada se vremena menjaju i kao ljudski rod svi mi kolektivno napredujemo i menjamo se – ti kanoni iz nekog razloga opstaju. Od muškaraca se očekuje da budu nedodirljivi i jaki, da ne pokazuju emocije i budu uvek praktični pre nego emotivni – a da li smo se ikada do sada zapitali zašto? Vreme je da preispitamo nekoliko stereotipa vezanih za ponašanje muškaraca, koji uopšte ne moraju da budu jedina opcija, iako su predstavljeni kao takvi. Oni ne samo što ne moraju biti jedina opcija, već su nekada i štetni po vas same, i zato je krajnje vreme da ih prevaziđete.

Muškarci ne plaču

Iako se o ovoj temi već debatovalo, i čini nam se da u današnjem vremenu muškarci jesu skloniji tome da ipak dozvole sebi da puste suzu – u suštini, ovaj stereotip ipak nalazi načina da opstane. Mnogi roditelji nažalost, svesno ili nesvesno svojim sinovima govore da ne plaču kao devojčice i da prestanu da plaču i “budu muško”, što na detetu ne samo da ostavlja traga jer mu nije dato da reguliše svoje emocije kako treba, već čini da plakanje vezuje za drugi pol i samim tim ga sebi ne dozvoljava. Ali, suze su okej i plakati je u redu, a čak nam je ponekad i više nego potrebno.

Muškarac je zaposlen, žena je domaćica

Ovo je stereotip nastao u davnim godinama, po starim društvenim normama, i nismo sigurni kako se održao do danas. Da, u redu je da muškarac bude zaposlen i da žena bude ta koja ne radi već ostaje kod kuće, i da u redu je da oboje budu zaposleni, ali isto tako – u redu je da muškarac bude taj koji je nezaposlen i posvećen domu i porodici, dok njegova supruga gradi karijeru. Trebalo bi da normalizujemo sve tipove odnosa i njihove različite dinamike, bez preranog osuđivanja onoga što je nama samima strano.

Muškarci su staloženi, žene su emotivne

Ovo takođe ne mora biti istina. U zavisnosti od vaspitanja, odrastanja i ličnih nesigurnosti, svi mi izgradimo određeni način ponašanja u emotivnim situacijama. Ovo važi za žene, ali isto tako i za muškarce, i jedini razlog zbog kojeg važi “pravilo” da su muškarci staloženiji je taj što su oni zapravo često (nepravilno) naučeni da nije okej da iskazuju svoje emocije, dok se devojkama daje dozvola da budu emotivne i osetljive. Ukoliko se nalazite u emotivnoj situaciji i imate potrebu da odreagujete, učinite to – pa i vi ste osoba od krvi i mesa, i imate srce i dušu.

Wannabe TV

Editors choice