Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Ovo su stereotipi muškog ponašanja koje odmah treba da prevaziđete

1/2

I muškarce i žene kroz život često prate stereotipi. Neko je nekada zaključio kanone ponašanja, i mada se vremena menjaju i kao ljudski rod svi mi kolektivno napredujemo i menjamo se – ti kanoni iz nekog razloga opstaju. Od muškaraca se očekuje da budu nedodirljivi i jaki, da ne pokazuju emocije i budu uvek praktični pre nego emotivni – a da li smo se ikada do sada zapitali zašto? Vreme je da preispitamo nekoliko stereotipa vezanih za ponašanje muškaraca, koji uopšte ne moraju da budu jedina opcija, iako su predstavljeni kao takvi. Oni ne samo što ne moraju biti jedina opcija, već su nekada i štetni po vas same, i zato je krajnje vreme da ih prevaziđete.

Muškarci ne plaču

Iako se o ovoj temi već debatovalo, i čini nam se da u današnjem vremenu muškarci jesu skloniji tome da ipak dozvole sebi da puste suzu – u suštini, ovaj stereotip ipak nalazi načina da opstane. Mnogi roditelji nažalost, svesno ili nesvesno svojim sinovima govore da ne plaču kao devojčice i da prestanu da plaču i “budu muško”, što na detetu ne samo da ostavlja traga jer mu nije dato da reguliše svoje emocije kako treba, već čini da plakanje vezuje za drugi pol i samim tim ga sebi ne dozvoljava. Ali, suze su okej i plakati je u redu, a čak nam je ponekad i više nego potrebno.

Muškarac je zaposlen, žena je domaćica

Ovo je stereotip nastao u davnim godinama, po starim društvenim normama, i nismo sigurni kako se održao do danas. Da, u redu je da muškarac bude zaposlen i da žena bude ta koja ne radi već ostaje kod kuće, i da u redu je da oboje budu zaposleni, ali isto tako – u redu je da muškarac bude taj koji je nezaposlen i posvećen domu i porodici, dok njegova supruga gradi karijeru. Trebalo bi da normalizujemo sve tipove odnosa i njihove različite dinamike, bez preranog osuđivanja onoga što je nama samima strano.

Muškarci su staloženi, žene su emotivne

Ovo takođe ne mora biti istina. U zavisnosti od vaspitanja, odrastanja i ličnih nesigurnosti, svi mi izgradimo određeni način ponašanja u emotivnim situacijama. Ovo važi za žene, ali isto tako i za muškarce, i jedini razlog zbog kojeg važi “pravilo” da su muškarci staloženiji je taj što su oni zapravo često (nepravilno) naučeni da nije okej da iskazuju svoje emocije, dok se devojkama daje dozvola da budu emotivne i osetljive. Ukoliko se nalazite u emotivnoj situaciji i imate potrebu da odreagujete, učinite to – pa i vi ste osoba od krvi i mesa, i imate srce i dušu.

Wannabe TV

Editors choice