Da li možda tražite nešto što ne možete da dobijete?

Ako promenite način na koji gledate stvari, onda se i te stvari menjaju. Tražite poštovanje, potvrdu, ljubav? Ali, koliko god toga osvajali i dobijali od romantičnih partnera, prijatelja i na poslovnom planu, i dalje ste prazni i tu prazninu ništa ne može da popuni. Jer možda tražite to od onih koji vam nikada neće pružiti – od roditelja, koji možda nisu živi, ili su toliko kruti u svojim stavovima, da nikada ne bi priznali da vam nešto nisu pružili, a i bili bi jako povređeni da ih suočite sa onim što vam nedostaje. Osim toga, oni su svoje uradili, najbolje što su umeli i ne moraju da polažu popravni. Na vama je da odete korak dalje u suočavanju sa sobom, u prihvatanju istine i u isceljenju te praznine koju nosite iz detinjstva. 

Da li samo preživljavate, ili osmišljavate svoj život? 

Možete biti frustrirani i osujećeni i živeti sa osećanjem da vam nešto nije dato, da je to nepravda i možete biti ljuti na sebe i na ceo svet. Možete tražiti smisao i ne pronaći ga ni u čemu. Ili se možete okrenuti sebi i pronaći izvor motivacije u sebi, možete osmisliti svoj život. Trik sa smislom života je u tome što ne treba da ga tražite, nego da ga stvorite. 

Šta gubite ako pustite to osećanje, da niste dovoljno dobri? 

Ovo pitanje može delovati čudno, ali je sasvim na mestu. Jer, šta će se desiti, ako jednostavno odbacite to osećanje, ako prestanete da oko njega gradite svoj život, svoje akcije i reakcije. Ako se oslobodite. Šta ćete onda? Možda ćete morati sve u životu da promenite, a to može biti veoma zastrašujuće. Čak užasavajuće. 

Da li treba da oprostite? 

Jedini odgovor je DA. A da li ste spremni da oprostite? To je proces, koji će potrajati, ili je već u toku. Nastojte da stalno opraštate koliko god možete – sebi i svima, naročito onima koji vam nisu dali ono što nisu imali da vam daju. Nastojte da osetite zahvalnost za sve što imate, za sve što čega ste svesni i što ste shvatili i pomalo promenili. To su velike i važne stvari i vi ste za njih zaslužni. 

Naslovna fotografija: instagram.com/rsimacourbe

Brankica Milošević 

Comments