Ali ti imaš dovoljno snage – to je ona ista snaga koju si koristio da dođeš dotle gde se sada nalaziš. Možda si snagu upotrebljavao da držiš pod kontrolom svoja osećanja, da sputavaš svoje želje, da bi uradio pravu stvar, prema nekim opštim merilima, ili da izbegneš suočavanja. Sada tu snagu treba da preusmeriš i iskoristiš je da izađeš iz onoga što te ograničava, da se oslobodiš predrasuda i toksičnih uverenja i da nastaviš dalje.

Ukoliko otkriješ da si promašio svoj put, ne treba da se osećaš postiđeno i poniženo. To je odlično! Shvatio si nešto suštinski važno. Više ne moraš da slediš stazu koja te zamara i oduzima ti radost života. To znači da možeš sve da popraviš, da možeš da promeniš pravac i da se preusmeriš.

Ne upoređuj svoj put i svoja postignuća sa drugima – svačije putovanje je lično i posebno. To što su tvoji prijatelji već postigli sve što normalan svet treba da ima u tim godinama, nije merilo za tebe. Ono u čemu su oni uspeli, ne optužuje tebe za neuspeh  – to radi tvoj ego. Ali, tvoji ciljevi, želje i potrebe, možda se sasvim razlikuju od njihovih.

Nije sve beznadežno. Upravo u bilo kom trenutku stvari mogu da počnu da se odvijaju na način koji u ovom trenutku ne možeš da vidiš. Za godinu dana možeš da napraviš pomak, kakav nisi imao u poslednjih deset godina. Sve se može desiti, zato ostani budan i prisutan i kreni u susret svom životu – srešćete se na pola puta.

Ne gubi veru u sebe, ostani svestan svog potencijala, ne prepuštaj se malodušnosti. Gledaj, osluškuj, posmatraj iz šire perspektive i nešto će se ukazati.

Ne moraš kroz sve da prolaziš sam, ako tražiš pomoć i savet, to ne znači da si slab, nego da si razuman. Svakome je potreban oslonac i podrška, a ti sigurno imaš prijatelje koji te podržavaju, članove porodice, mogućnost da se obratiš terapeutu. Uvek ti je dostupna pomoć, samo treba da je tražiš.

Ide ti bolje nego što misliš. Možda trenutno nemaš baš čime da se ponosiš, ali seti se kakav si bio pre toliko godina. Razmisli o tome koliko si porastao i razvio svoj um, svoj duh i svoju ličnost. Bolji si nego što si bio ranije i bićeš sve bolji.

Naslovna fotografija: instagram.com/svengold

Brankica Milošević

Comments