Kada nam ide loše, skloni smo da svu pažnju usmerimo na prbleme, na ono što ne uspevamo i ne postižemo – to je pogrešna investicija energije. Jer ono u šta ulažete, to raste i napreduje, a tu logiku svi zaboravljamo u teškim periodima. Ovo je podsetnik koji treba da konsultujete u takvim periodima, da biste preusmerili svoju energiju i omogućili sebi lakši i brži izlazak iz krize. 

Ne možete kontrolisati ono što vam se dešava

Ali možete da kontrolišete svoje postupke i reakcije. Dakle, suočite se sa situacijom i razmotrite način na koji možete da se sa njom nosite. Možda možete da nađete način da optimalno funkcionišete, možda možete da se suprotstavite, ili prosto pustite da se stvari dešavaju i da za to vreme sagledavate svoja osećanja, a ona neće biti prijatna (bes, samosažaljenje, beznadeđnost…).  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mërgim 🪐 (@jimy_09)

Proći ćete kroz to 

Već ste prolazili kroz teške periode, proći ćete i kroz ovaj. Možda se osećate kao da nemate snage da se borite, a možda i ne treba da se borite, možda treba da se prepustite. Koju god taktiku da odaberete, preživećete i biće vam bolje. 

Ne morate biti pozitivni 

Pozitivnost nije lek sama po sebi. Ne morate (i ne možete) na silu biti pozitivni. Fabrikovana pozitivnost može biti toksična. Imate pravo na sva ona neprijatna osećanja i na suženje perspektive i na osećaj da to nije fer i da vam je dosta svega. Dozvoljeno vam je da budete besni i uznemireni na sve načine – možete biti pozitivni kad naboj prođe i kad počnete da razmišljate jasnije. 

Comments