Niste jedini koji oseća bol 

Možda mislite da vas niko ne razume i ne zna kroz šta prolazite i da ste sami u svom paklu, ali to nije istina. Mnogi su prošli kroz to i mnogi se i u ovom trenutku osećaju kao vi sada. Niste sami u svom bolu. Možete se poveriti bliskima, možete naći grupu za podršku, možete razmeniti iskustva sa ljudima. Možda mislite i da to nema smisla i da ništa ne pomaže, ali varate se – savladajte svoj otpor i prevaziđite osećaj izolacije, podelite svoja osećanja i razmišljanja sa drugima, pa ćete se osećati osnaženo i shvatićete zašto postoje grupe za podršku i zašto ljudi imaju potrebu da pričaju o svojim teškim iskustvima. 

Možete pokrenuti promenu 

Imate moć da pokrenete promene koje želite. Ne možete promeniti drugu osobu, ali možete promeniti odnos sa njom. Možete se udaljiti, ili postaviti granice i raditi na promeni obrasca u odnosu. Možete se baviti drugim poslom, a ne onim koji vas uništava i ponižava, možete živeti na drugom mestu, u drugom gradu. Ako niste zadovoljni tu gde ste, možete se pomeriti i biti na nekom drugom mestu. 

Niko nije savršen 

Ne treba da budete suviše strogi prema sebi. Pogrešili ste – oprostite sebi. Dajte sve od sebe da ne pogrešite opet, barem ne na isti način. Grešićete i dalje, manje ili više, jer ste ljudsko biće. Niko nije nepogrešiv i svi (uključujući i vas) zaslužuju oproštaj i svaku priliku da pokušaju ponovo i bolje.

Nije ni predviđeno da bude lako 

Znate šta su iskušenja? To su ti teški momenti, koji isprobavaju vašu snagu, vaše granice, vašu volju, stabilnost, hrabrost… Nije lako ostvariti snove, održati vezu, zaraditi novac, nije lako napraviti promene i osloboditi se utvrđenih obrazaca. Ali radeći ono što nije lako, dajete najbolje od sebe, učite, rastete i razvijate se i postajete sve bolji u teškim stvarima. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jimy_09

Brankica Milošević 

Comments