Materijalna mera uspeha

U potrošačkom društvu, uspešan je onaj ko ima mnogo i stalno stiče još. I većina sveta to prihvata zdravo za gotovo i juri za uspehom. Imaš prava, a imaš i dužnost prema sebi, da pronađeš svoju meru uspeha, umesto da prihvataš ovu koja ti se nameće. Jer, kao što tvoja vrednost nije jednaka tvojim neuspesima i uspesima, tako ni opšti pojmovi uspeha nisu merilo onoga što za tebe jeste uspeh. Tvoj duhovni rast i razvoj, na primer. Tvoja mentalna ravnoteža, emotivna ispunjenost i duševni mir. Koliko „uspešnih“ ima sve to? Uspeh je odbaciti predrasude i promeniti način razmišljanja, podići svoju vibraciju na viš nivo.

Ako nisi najbolji, onda nisi dovoljno dobar

Ego se mnogo muči da bude najbolji i da osvoji sve one uspehe koji su mu nametnuti i sve one vrhove, koje su drugi pre njega već osvajali – i potvrdili da su najbolji. Ali, ti u nečemu možeš stići samo do pola, a neke vrhove koje osvojiš, drugi uopšte i ne zapažaju. Dovoljno si dobar takav kakav si, ne moraš ni u čemu da budeš najbolji. To je ekvivalent merenju „čiji je veći“ i zaista je besmisleno.

Poštovanje se izražava samo onima koji ga zaslužuju

Ali svi zaslužuju poštovanje. Sav živi svet, sva priroda, svi ljudi – sve i svi zaslužuju poštovanje. To nije blisko našoj kulturi, ali istočnjačkim kulturama jeste. Iskazivanje poštovanja govori o tvom biću, o tvojoj duhovnosti, o tvojoj disciplini i posvećenosti i niko ne mora da uradi ništa posebno da bi mu iskazivao poštovanje. Niti ikada treba da se spuštaš na nivo nekoga ko se ponaša bahato i bez poštovanja da bi mu „vratio istom merom“. Upravo suprotno. Ostani na visini i uvek svima iskazuj poštovanje. Tako će te aura poštovanja okruživati i štititi od bahatosti i niskosti (i tuđe i sopstvene).

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

 

Comments