Ako ste u stanju da sagledate sebe objektivno i da detektujete svoje iritantne osobine, onda ste sposobni i da razvijete veštine komunikacije i povezivanja sa drugima, da produbite empatiju i prestanete da nervirate sve oko sebe. Ovo su osobine i ponašanja zbog koji ste drugima odbojni i nesimpatični.

Pričate samo o sebi

Razgovor vam nije zanimljiv – vas interesuje monolog. Čim vam se ukaže prilika, pričate samo o sebi i kad god se upustite sa nekim u razgovor, završi se tako što vi pričate o sebi, a druga osoba klima glavom i eventualno postavlja potpitanja, dok ne ugrabi priliku (kad udahnete) da se izvini i izvuče iz “razgovora”. Počnite da se ugledate na te druge osobe – da postavljate pitanja i slušate šta vam neko govori, umesto što samo vrebate priliku da uskočite sa svojim “ja, ja i za promenu, opet malo ja”. Kad počnete stvarno da slušate, uočićete i sami koliko je dosadno kad neko melje samo o sebi.

Hvalisanje, kukanje i traženje odobravanja

Ovo takođe spada u pričanje o sebi i držanje monologa, a nikome nije prijatno. Zapravo, ljudi vrlo brzo shvate da neko ne ume da vodi dijalog i da je svaki pokušaj razgovora sa takvom osobom iscrpljujuć, jer ta osoba živne samo kad počne da priča o svojim problemima, ili da se hvali svojim uspesima i stvarima koje poseduje, ili da prepričava neke situacije u kojima je postupila ovako ili onako i da izlaže svoje cenjeno mišljenje i traži i očekuje odobravanje i potvrdu od ostalih. Ako vam treba publika i aplauzi, postanite glumac, političar, komičar – budite zabavni i uverljivi. Ako vam samo treba pažnja, potražite dublje uzroke svoje nesigurnosti i radite na sebi, na razvoju svoje ličnosti i svog duha.

Comments