Primedbe i kritike

Ako komunicirate sa drugima tako što zapažate njihove slabosti i mane i kritikujete ih i upućujete im primedbe, jer vam smeta kako govore, izgledaju, kako se smeju, kako jedu, gledaju i dišu, verovatno vas svi smatraju zaista gadnom i nepodnošljivom osobom. Niko ne podnosi onog ko nikog ne podnosi. Možda ima nečeg u tome da pokušate da vidite ono dobro u ljudima i da se fokusirate na to, a ne na njihove nedostatke. Da li ste vi zapravo, savršeni? Pitajte nekog iz vaše najbliže okoline zašto niste omiljena osoba u društvu i zašto sa svima imate zategnute i neprijatne odnose, da vidite šta će vam reći.

Uskogrudost, predrasude, rigidni stavovi

Ako ističete svoj nacionalizam i veru, omalovažavajući druge nacionalnosti i vere, to je jedan primer uskogrudog i zatucanog ponašanja. Još ako dodate homofobiju i mizoginiju (koji su regularni u patrijarhalnom modelu života i zajednice, ali su neprihvatljivi u savremenom svetu), obezbedili ste sebi krug u kome ćete u svakom društvu stajati sami, jer će vas ljudi izbegavati. Širite svoje vidike, ne zbog drugih, nego zbog sebe – propuštate toliko dobrih stvari, ograničavajući sebe prevaziđenim stavovima i ubeđenjima.

Upadate drugima u reč

To spada u kućno vaspitanje – ne prekidati nekog dok govori. Možda je sagovornik preopširan, dosadan i naporan, ali nekulturno je upadati mu u reč i preuzimati priču, jer to jasno govori da je ono što vi imate da kažete zanimljivije od onog što on priča. A ako vaša navika upadanja u reč dolazi od vrebanja trenutaka da govorite o sebi, onda nije sagovornik dosadan i preopširan, nego vi otimate pažnju za kojom žudite i treba da poradite na sebi i na svojim komunikacionim veštinama.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments