Nije lako sačuvati pozitivnost i održati ravnotežu, a život nam stalno postavlja zadatke i ispite u tom smislu – i često padamo na tim ispitima, kao da smo se okliznuli na koru od banane i odleteli pravo u bazen – koji je prazan.

Biće vam lakše da se zadržite na nogama, ili makar na kolenima, ako shvatite koje slabosti vam izlaze na površinu u trenucima kad ne vladate sobom i preuzimaju upravljanje vašim postupcima. Kad to znate, možete sebe držati pod nadzorom i raditi na tome da neka ponašanja i reakcije promenite.

Ćutite (i jedete se u sebi)

Sve što ste prećutali i progutali, postaje toksično na neki način, pre ili kasnije. Ako prećutkujete nepravdu, ako vam se nešto ne sviđa, vređa vam inteligenciju, ukus, osećanja, pristojnost – vi niste fini kada to posmatrate sa negodovanjem i suzdržavate se da ništa ne kažete, nego ste autodestruktivni. Izrazite svoje mišljenje – najbolje onda čim primetite nešto što to mišljenje izaziva. Ako čekate, sakupiće se naboj, koji negde mora da izađe, a tada rizikujete da sledeći put na neki manji okidač reagujete neprimereno burno, a ako i dalje sve držite u sebi, naškodićete svom telesnom zdravlju.

Arogantni ste i osorni

To nije izraz samopouzdanja, nego uobraženosti, snobizma, ubeđenja da više vredite od drugih, a samim tim i sklonosti da druge osuđujete i površno prosuđujete. Arogantne osobe niko ne poštuje zbog njihove arogancije (osima ako nisu Dr Haus) i niko ne voli da se nalazi u njihovoj blizini. Arogancija je u tom smislu veoma efikasna – ako želite zid između sebe i drugih, samo nastavite da budete osorni, osuđujući, arognatni i neprijatni. Sve zaista velike ličnosti imaju jednu zajedničku osobinu – pristupačne su, komunikativne, ljubazne i pristojne (sve suprotno od arognantne i osorne).

Preterano ste samokritični

Samokritičnost je neophodna, u smislu sposobnosti za samoposmatranje i za uviđanje svojih slabosti i grešaka – ali ako ste toliko strogi prema sebi da stalno obezvređujete sve svoje zasluge i vrednosti, da ne umete ni kompliment da primite, to će se loše odraziti na sve vaše interakcije – ceniti sebe nije uobraženo, nego normalno i zdravo.

Tražite potvrdu drugih

To je jedino potvrda za nesigurnost – nikada nećete biti zadovoljni sobom, ako vam je potrebna potvrda za vaše stavove, težnje i postupke, jer ponekad je ono što je za nas vitalno važno, drugima neshvatljivo ili neprihvatljivo. Ako ne umete da budete to što jeste, nećete ni moći da budete ispunjeni i zadovoljni sobom.

Comments