Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

1/2

Ne treba negirati – dobro se osećate kad vas traže, kad izazivate pažnju i kad ste potrebni. Ego treba da bude snažan i napredan, ali ako duša gladuje, dok se ego goji i raste, postaćete primer za onu ciničnu primedbu „kad bi pao sa vrha svog ega, slomio bi vrat“. Ako je ego vaš Mont Everest, onda vaša duša treba da bude Tibet – a te visine ne treba da osvajate, one treba da izrastu iz vas i sa vama. 

U zapadnjačkoj kulturi uglavnom se bavimo osvajanjem raznih Mont Everesta – isticanjem, potvrđivanjem, pobadanjem zastavica, zasluživanjem aplauza. Egu je potrebno da bude viđen, zapažen, popularan. Ako ne dobije tu potvrdu, okreće se protiv vas i vi postajete malodušni, ljuti, depresivni, emocionalno uskraćeni. Ali ego nije tako teško nahraniti, on ne zahteva zdravu hranu i zadovoljiće se bilo čime – svako može da gaji (i goji) svoj ego na hrani koju obezbeđuju društvne mreže. Lajkove i pohvale rado dele oni koji očekuju da ćete im uzvratiti, potvrda je na dohvat ruke (jedan klik) i iluzija lične vrednosti donosi instant samopouzdanje. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GERARD SABÉ (@gerardknows)


Tamo gde tražite potvrdu svoje vrednosti (hranu za ego) od sveta koji vas okružuje, čak i kad to radite na negativan način, izazivajući saosećanje i sažaljenje, nastupajući iz pozicije žrtve, nervirajući i zabrinjavajući okolinu neadekvatnim i destruktivnim ponašanjem, vi ustupate svoju stvarnu vrednost, svoju moć da budete ono što jeste i da volite i poštujete svoj život. 

Menjate svoju stvarnu vrednost za, uslovno rečeno, popularnost. Jer, ne treba vam da budete svetski poznati i popularni na nekom visokom nivou – dovoljno je najuže okruženje, koje će vam aplaudirati i diviti vam se, ili se zbog vas brinuti i očajavati. Vaša porodica je vaša lična publika. Prijatelji, kolege, komšije. „Popularni“ ste u zgradi, jer ste stalno na crnoj listi (ne poštujete kućni red, uznemiravate i izazivate sve oko sebe, kao da jedva čekate neki sukob) – ta toksična interakcija sa okolinom je stalni izvor hrane za vaš ego. 

Wannabe TV

Editors choice