Kada vam je stalo da budete traženi, željeni, popularni, svoju energiju dajete vrednostima koje su izvan vas, u čemu se iscrpljuje vaša životna snaga. Postajete zavisni od emocija koje hrane vaš ego. Ono što dobijate, ni na koji način ne unapređuje vaš život, ne podstiče vaš lični rast, nego vas drži na jednom mestu. Ako ostanete bez te hrane, vaše osećanje vrednosti se urušava, ostajete bez potvrde i nemate ništa. 

Kad ste okrenuti sebi, kad imate samopoštovanje, osećaj lične vrednosti dolazi iznutra i ne treba vam nikakva potvrda, ničije odobravanje. 


To ne znači da ste sebični i izolovani, upravo suprotno, kada ste utemeljeni sami u sebi, u stanju ste da prepoznate i izađete u susret istinskim potrebama svoje zajednice i da joj doprinosite na pravi način – zauzvrat dobijate poštovanje koje zaslužujete. Ali vi niste zavisni od tog poštovanja i vaše akcije nisu usmerene tako da zadobijete poštovanje – ono je posledica vaših iskrenih i svrsishodnih postupaka. Kada ste posvećeni obogaćivanju svog unutrašnjeg života i ispoljavate svoju svrhovitost, neminovno zadobijate poštovanje, iako ga ne tražite. 

Kakvi su vaši odnosi? Da li svoju moć dajete drugima, žudeći za prihvatanjem, potvrdom, popularnošću? Ili ste okrenuti svojim vrednostima, koje vam niko ne može oduzeti, niti vam ih može dodeliti, jer ste nezavisni od tuđeg odobravanja i validacije – zadržavate svoju moć da upravljate svojim životom. 

Hranite svoju dušu, jer je ona temelj vaše prave prirode, izvor iz koga se razvija vaše autentično JA. Što dovodi do ličnog razvoja, životnog zadovoljstva i ostvarivanja zdravih i stabilnih odnosa. 

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević 

Comments