Mesto u životu, koje treba da napraviš za neke potcenjene i zaboravljene vrednosti i aktivnosti, zapravo je vreme koje treba da pronađeš za njih – a to je vreme koje odvajaš za sebe. U današnjem načinu života, niko nema dovoljno vremena ni za šta i zaboravljamo da zastanemo i usredsredimo se na bitne delove sebe i svog sopstvenog zadovoljstva i razvoja.

Razgovor do jutarnjih sati

Četujemo i dopisujemo se, to je glavni način komunikacije. Ali kada si poslednji put “zaglavio” do jutarnjih sati bez preterivanja sa alkoholom i nastojanja da se ludo provedeš – samo razgovarajući sa nekim ko te pokreće, inspiriše i pokreće tvoj um? Ponekad vredi žrtvovati spavanje samo zbog dobrog, smislenog, zanimljivog i dubokog razgovora.

Čitanje knjige koja te tera na razmišljanje

Sve informacije dobijamo na “klik” i lakše nam je da gledamo video sadržaj na internetu i slušamo nekog gurua, nego da se poduhvatimo neke dobre knjige i posvetimo se “staromodnom” načinu angažovanja razmišljanja i pronalaženja informacija. Čitaj, nema boljeg načina da hraniš svoj um, neguješ kritičko mišljenje, maštu i empatiju istovremeno.

Druženje “jedan na jedan” sa ljudima koji su ti važni

Ne stižemo da se družimo, jer stalno jurimo i onda se trudimo da okupimo društvo, da, kad već odvajamo vreme za druženje, „odradimo“ sve odjednom. Ali, to nije druženje. Treba da posvetiš vreme svom prijatelju, sestri, majci, dedi – svakome ko ti je važan, posebno. Sat ili dva na kafi, sa samo jednom bliskom osobom, deluje kao strašan luksuz u današnje vreme, ali sebi i svojim bliskim ljudima duguješ taj luksuz.

Comments