Biti tu za nekoga koga volimo i ko je u krizi

Onak ko ti je blizak i koga voliš, ne mora da traži tvoju pomoć – i to verovatno i neće učiniti, jer ne želi da te brine i remeti, jer zna koliko si zauzet i jer danas niko i ne očekuje potpuno posvećivanje, niko nema vremena za to. Ali, kad je u krizi neko koga voliš, budi mu na raspolaganju. Stalno ga zovi i posećuj, posmatraj ga i slušaj, pruži mu svaku pomoć, iako on ne traži. U teškim trenucima, najčešće je dovoljno samo da budeš tu, da slušaš i pružiš utehu samim svojim prisustvom i pažnjom.

Ne odbacuj mišljenja i stavove koji su suprotni tvome

Možeš da imaš odličnu komunikaciju sa ljudima koji imaju drugačije vrednosti i čija se mišljenja i stavovi suprotstavljaju tvojima. Bogatstvo života je u različitosti. Ceni te razlike, i pokušaj da ih razumeš, stavi se u položaj nekoga ko ti se suprotstavlja, pokušaj da shvatiš kako je i zašto razvio i učvrstio takve stavove i umesto sukoba i ljutnje, postići ćeš prihvatanje, ljubav i razumevanje.

Daj ljudima objašnjenja – i izvinjenja – koja zaslužuju

Ne dozvoli da neko “tripuje”, da izvodi zaključke i udaljava se od tebe, jer nemaš vremena da mu nešto objašnjavaš i da se izvinjavaš zbog nepažnje, jer si u strašnoj gužvi. Osećanja nekog tebi bliskog su važnija od svakog važnog posla koji moraš da završiš i gužve u kojoj si se našao. Osim toga, svako istinito objašnjenje je kratko i staje u nekoliko rečenica. A izvinjenje je još kraće – „izvini, molim te izvini, pogrešio sam, bio sam grub, oprosti mi“. Koliko sekundi treba da izgovoriš tu rečenicu?

Izrazi zahvalnost onima koji te razumeju i podržavaju

Koliko god da si samostalan i nezavistan, ne možeš sam i bilo je perioda i verovtno prelomnih momenata, kada te je neko podržao i pomogao ti na način koji zadužuje za ceo život. Ali, to nije dug koji treba da vratiš. To je samo podsetnik da nisi sam i da niko nije i ne treba da bude sam, da je povezanost i pripadnost realna i da su ljubav i zahvalnost najvažnije na svetu – iako ih često podrazumevamo, uzimamo zdravo za gotovo i potcenjujemo.

Naslovna fotografija: instagram.com/thesorensen

Brankica Milošević

 

Comments