Ormarići na svakoj stanici

Svoj prtljag možete odložiti u ormarić na mestu koje vam je najzgodnije, jer ih ima na svakoj stanici. Upotreba ovih ormarića košta 2 evra dnevno.

Toaleti za primer

Javni toaleti su veoma čisti, ukusno dekorisani i potpuno automatizovani. Sve izvodite pritiskanjem dugmića (možete podesiti visinu školjke i sami se ispiraju), a kad ulazite, kulturni toalet vas pozdravlja sa “hello”.

japan 1 Praktični japanski izumi koji su i nama potrebni

Linija pristojnog ponašanja

Da bi osigurali minimum privatnosti i pristojnosti u redovima, japanci su jednostavno nacrtali liniju preko koje nije pristojno preći – te linije postoje oko bankomata, kao i u redovima za ulazak u voz. I nemaju nikakvih problema da poštuju ovo ograničenje i da ne gaze preko linije.

Vaš bicikl je svuda siguran

Ovo je možda najpraktičniji izum – svuda imate mesta za parkiranje bicikla, a lanac za zaključavanje uopšte ne morate da nosite sa sobom, jer je prikačen za svako mesto. Jednostavno uglavite bicikl, zaključate ga postojećim lancem i ponesete ključ sa sobom. Kad se vratite po svoj bicikl, otključate ga i ostavite ključ u bravici lanca – jednostavno i vrlo korisno. Tamo izgleda niko i ne razmišlja o krađi bicikla, pa im ni ne pada na pamet da bi neko mogao da ukrade i lanac sa sve ključem. Možda nisu japanski izumi ono što nam je potrebno, nego njihova pristojnost i vaspitanje.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments