Ali svako može da postane konstruktivan transformišući samodestrukciju, pre svega razotkrivanjem njenih modela i uzroka, osvešćivanjem onih laži koje govoriš sam sebi. Jer kad se ljutiš na sebe zbog svojih slabosti, ti ne prihvataš sebe takvog kakav si, nego vaspitavaš sebe na površan, nedeletvoran i štetan način, onaj koji su verovatno praktikovali tvoji roditelji. A kad kriviš svoje roditelje što su te pogrešno vaspitavali, odbacuješ moć da sebe prevaspitaš opraštanjem, prihvatanjem i ljubavlju.

To je komplikovan i zahtevan posao – proces koji možeš da započneš ukidanjem negativne samokritike. Kad počneš sebe da verbalno zlostavljaš, zaustavi se i seti se da to ne vodi nikuda, osim osećanju da si ispunio dužnost – a to nije istina. Jer nisi dužan da lažeš sebe, nego si dužan da sebi kažeš istinu. A istina je da si tužan što se osećaš odbačeno i nevrednovano od najbližih i da je apsolutno neophodno da pronađeš način da im to oprostiš, da bi mogao da se poduhvatiš samovrednovanja i samoljubavi.

Tvoja moć da se izlečiš, da izađeš iz krutih i destruktivnih modela, iz začaranih krugova slabosti, hejtovanja sebe zbog slabosti i ponovnog prepuštanja slabostima, nalazi se u tvojoj svesti i rešenosti da se suočiš sa najneprijatnijim i najboljnijim sadržajima, koje si uredno potiskivao. A to je ogromna moć, iako te niko neće ohrabriti da je koristiš. Sve zavisi samo od tebe. Zato reci sebi da možeš da razumeš i voliš svoje roditelje, da ne moraš da pred njima uvek budeš bespomoćno dete željno pohvale i nežnosti i da možeš sam sebi da pružiš i da u svom životu pronađeš sve ono što ti je vitalno potrebno da budeš zdrav, ispunjen i zadovoljan sobom.

blogs 11 Prestani da sebi loše govoriš o sebi

Pročitajte još i ovo:

Mentalno prevaspitavanje: Kako da promenite svoj život korak po korak?

Da li vam se smučilo da svakoga razumete i savetujete? (BLOG)

Kosmički zakon dobrote i davanja (BLOG)

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramu, Facebooku, Twitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.thefashionisto.com

Aleksina Đorđević

Comments