Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Blog

Primenjena psihologija – zreli i zdravi odbrambeni mehanizmi

Kompenzacija

Način suočavanja sa slabostima i neuspesima, govori o vašopj psihološkoj zrelosti i stabilnosti. Zrele osobe su svesne svojih nedostataka, ograničenja i propusta i nastoje da ih kompenzuju kroz druge oblasti u kojima dolaze do izražaja njihove jače strane, znanja i umeća. Pošto niko ne može da se bavi samo onim u čemu je dobar, kompenzacija je vrlo potrebna i korisna na dnevnom nivou – ako ne nalazite sebe u ulozi domaćice, a svakako morate da kuvate, čistite i perete, pokušaćete to da uradite dobro koliko možete, ali ćete to što niste zainteresovani, angažovani i uspešni u ovoj vrsti posla, nadoknaditi osećanjem postignuća u drugim oblastima – roditeljstvu, karijeri, partnerstvu, hobijima. Potvrđujući svoje kompetencije i sposobnosti u onome što vam dobro ide i u čemu nalazite sebe, održava samopoštovanje i samopouzdanje, a poznavanje sopstvenih ograničenja održava vašu stabilnost u realnosti – znate šta možete i gde su vam granice.

tim bogdanov 4uojMEdcwI8 unsplash e1592911616594 Primenjena psihologija   zreli i zdravi odbrambeni mehanizmi

Asertivnost

Asertivnost možda više spada u komunikacione veštine, nego u odbrambene mehanizme, mada može da funkcioniše kao odbrambeni mehanizam, u svakoj situaciji u kojoj treba nešto da tražite, predložite, odbijete – i osećate se izloženo i nesigurno. Asertivnost je sposobnost da se zauzmete za sebe, otvoreno i neposredno, ali uz poštovanje mišljenja, stavova i potreba drugih. Asertivnost stoji između pasivnosti i agresivnosti – pasivna osoba ume da sluša i prihvata, ali se ne zauzima za sebe, a agresivna je sklona akciji i vođstvu, ali često ugrožava druge. Ponekad je asertivnost razvijena gotovo kao talenat, kod osoba koje umeju da pregovaraju i pronalaze rešenja tamo gde drugi odustaju, ili gube pravac sukobljavajući se. Možete naučiti, uvežbati i osnažiti asertivnost, tako da uvek budete spremni da se zauzmete za sebe, ali da uvažite i druge, da pregovarate i pronalazite optimalna rešenja.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Wannabe TV

Editors choice