Danas je teže nego ikada pronaći izazove koje ćeš savladati i na taj način se osvedočiti kao pravi muškarac – gospe više ne postavljaju zadatke kojima njihovi vitezovi treba da dokažu svoju muževnost i vrednost i da zasluže njihovu naklonost, a koncept viteštva i borbe može se pronaći još jedino u sportu. Ako osećaš da ti duh vremena oduzima nešto vredno i dragoceno, da ti je potrebno da se boriš za prave stvari, da želiš da se osećaš časno, da osvojiš vrednosti koje zaslužuješ – a to su dostignuća duha i svesti – pronađi u sebi duhovnog ratnika, probudi ga i izgradi i oplemeni svoj život vrednostima koje ti nedostaju.

Put duhovnog ratnika je težak i zahteva mnogo više unutrašnje borbe, pri čemu ćeš svojim duhom obujmiti i objediniti različita i suprotstavljena verovanja, ubeđenja i vrednosti, kako bi pronašao istinu o sebi i svetu oslobađajući se sumnji, ograničavajućeg dejstva ega i uskogrudih ubeđenja. Duhovni ratnik se bori za proširenje svoje svesti i utire put opštem pomaku čovečanstva ka svesnosti i duhovnim vrednostima.

Visok nivo svesti

Duhovna praksa svakako pomaže u širenju svesti, ali duhovni ratnik je onaj čija svest već poseže za višim nivoima, željan da se bori protiv tame i neznanja. Biti duhovni ratnik je poziv – kao kad postaješ sveštenik – on prihvata da se stalno osvešćuje i produbljuje svoje znanje, obraćajući neprekidnu pažnju na svoje misli, reči i dela.

duhovni ratnik Pronađi duhovnog ratnika u sebi

Hrabrost

Hrabrost je u snazi da se podnesu izazovi života koji nam je dat, u spremnosti da se suočimo sa opasnostima, kao i sa ličnim demonima, sopstvenom nesigurnošću, sa iracionalnošću svojih uverenja i ponašanja, sa tugom i bolom. Duhovni ratnik oseća strah – jer poznaje, oseća i priznaje sva osećanja – i ipak nastavlja dalje, svestan da je prosvetljenje za kojim traga vredno svih napora.

Snaga volje i disciplina

Borba duhovnog ratnika se velikim delom sastoji od prakse pobeđivanja sopstvenih slabosti – a za to je potrebna disciplina. Za kontrolisanje i obuzdavanje svojih nagona, želja i emocija, zarad ličnog razvoja. Takva disciplina ne dolazi spolja, kroz nečiju zapovest, kroz prilagođavanje sistemu, već dolazi iznutra, iz sopstvene volje. Duhovni ratnik svesno bira duhovni put i rešen je da ostane na njemu, a sposobnost da praktikuje samodisciplinu pomaže mu da ne odustane.

Comments