Budnost

Duhovni ratnik je neumoljiv u odluci da istraje protiv lažnih uverenja, samozavaravanja, zamki ega i slabosti – kod sebe i oko sebe. Neznanje i iluzije su teški protivnici kojima ne daje priliku da ga uhvate na spavanju. Kada glas ega utihne, duhovnost se podiže na viši nivo.

Zato je on budan i spreman da prepozna zamke ustaljenih (i pogrešnih) obrazaca razmišljanja i ponašanja – on hvata sebe kad počne sebi da priča ego-priče i da se brani od istine, presreće svoje uslovljeno ponašanje na pola puta i ne dozvoljava sebi da ga sopstvene laži uspavaju. On svesno bira svoje misli, reči i dela.

Strpljenje i istrajnost

Strpljenje dolazi iz prihvatanja da se stvari ne odvijaju uvek prema našim zamislima i planovima. Ponekad je potrebno da se odmaknemo i pustimo da se stvari razvijaju sopstvenim tempom. Duhovni ratnik ne požuruje Kosmos da ostvari njegove želje, već se povinuje sledu događaja, jer je svestan šire slike. Kad se ukaže pravi trenutak, bez oklevanja će stupiti u akciju.

duhovni ratnik 1 Pronađi duhovnog ratnika u sebi

Saosećanje i milost

Duhovni ratnik ne praktikuje okrutnost, ponašanje mu je predusretljivo i ljubazno, on nikoga ne povređuje i ne čini ništa što bi nanelo nepotrebnu štetu njemu samom, niti bilo kome drugom. Saosećanje, tolerancija, milost – znaci su svesnog uma i snažnog bića. Duhovni ratnik ceni i neguje dobrotu i snagu razumevanja i prihvatanja. To usmerava sva njegova dela i stremljenja.

Ljubav

Jedan od najvažnijih ciljeva duhovnog ratnika je da ukloni sve prepreke između sebe i izvora ljubavi u sebi, jer je ljubav sve što postoji – ona je u centru njegovog i svih drugih bića i on se stalno napaja sa tog izvora.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments