WANNABE MAN EDITORIJAL: QUIET REBELLION

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Blog

Pronađi zabavu – u dosadi

Dosada postaje istraživačko stanje – um nije zadovoljan situacijom u kojoj se nalazi i zato se angažuje da tu situaciju promeni, da pronađe angažman, da se nečim zaokupi. Filozof Kjerkegor navodi dosadu kao preduslov stvaranja – Bog je iz dosade stvorio ljude.

Dobro, i vi možete stvoriti neke ljude iz dosade – predviđanja psihologa su da će za godinu dana biti bebi-bum u svetu, ali nismo mislili na porast nataliteta, nego na stvaralaštvo kao izraz bića, čovekove potrebe da kreira, čini, doprinosi, ostavlja svoj pečat na ovom svetu (osim u vidu DNK-a).

Zato ne treba zamagljivati spore trenutke – a to je ono što uglavnom radimo! Nastojimo da brže-bolje odagnamo svaki momenat “praznog hoda” hvatajući se telefona, kao zavisnici (što već sigurno i jesmo). Manijački skrolujemo, lajkujemo, otvaramo linkove, čitamo i slušamo bilo šta što nam skreće pažnju, bežeći od dosade.

Kad ne ispuštaš telefon, ne zato što si sa nekim u zanimljivoj konverzaciji, koja te angažuje intelektualno i emotivno i povezuje sa drugim ljudskim bićem, nego samo zato što ne znaš šta bi drugo radio, a nećeš ni da razmišljaš o tome šta bi možda mogao da radiš, onda bežiš od sebe i od razmišljanja, verujući da samo “ubijaš dosadu”.

Psiholozi ti, dakle, preporučuju da staneš i prestaneš da bežiš. Da se prepustiš dosadi, umesto da pokušavaš da je razoružaš, ubiješ, ugušiš, zamagliš. Dozvoli dosadi da te preplavi i povuče ka dubinama – tamo leže nistraženi lagumi podsvesnih sadržaja, koji su često zastrašujući, ali su i jednako inspirativni i koji samo čekaju “prazan hod” da uskoče i nateraju te da napišeš pesmu, naslikaš nešto uznemirujućim bojama, shvatiš šta je ono što zaista želiš u životu (a nemaš) i suočiš se sa pravim sobom, sa svojim bićem. Samo hrabro!

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice