Navodno istraživanje sprovedeno u 80 zemalja, tokom četiri godine, pokazalo je da prosečni koeficijent inteligencije ima veze sa bogatstvom zemlje. Najniža prosečna inteligencija je izmerena u Ekvatorijalnoj Gvineji – 59. Na prvom mestu je Hong Kong sa prosekom 108, Italijani imaju prosečan IQ 102, Amerikanci 98, a Srbi 89.

Nema podataka na kolikoj populaciji je izvršeno merenje, kao ni o prosečnoj starosti ispitanika i da li i u kolikom broju pripradaju ruralnoj, odnosno urbanoj sredini, i tome slično. Možda i nije bilo nikakvog merenja, ali nema veze, zezanje. A ko prihvata šegu na sopstveni račun, sigurno je dovoljno pametan i prilagodljiv. Pa, glupi Ameri su pametniji od nas. A mi smo nama carevi u snalaženju u nepoznatim situacijama. Osim što su, sudeći po Nušiću i Steriji, nama sve te situacije poznate, jer nam se stalno ponavljaju. Kako ne izmeriše braću Ruse, majku mu, mora da smo prosečno tu negde. A i ako bi ispali pametniji od Amerikanca, opet bi nam nekako bilo lakše. Ma čak i da su stvarno merili, taj prosek je nekako sumnjiv. Mi smo totalno van proseka. Nisam rekla iznad.

Knjige Prosek INTELIGENCIJE u Srba i natprosečne muke pametnih

Uostalom, IQ je prevaziđen. Jer ako nije usklađen sa emotivnom, telesnom i duhovnom inteligencijom (a nije) onda džaba nam članstvo u Mensi.

Kad je provaljen EQ, sredinom devedesetih, o tome je pisao Danijel Goleman, psiholog i doktor sa Harvarda, u knjizi “Emocionalna inteligencija” – veliki hit na listi knjiga iz oblasti popularne psihologije.

Zatim je otkrivena i spiritualna inteligencija, a knjiga u kojoj možete saznati sve o tome, zove se “SQ, duhovna inteligencija, vrhovna (suštinska, krajnja – u zavisnosti od prevoda) inteligencija Dane Zohar i Jana Maršala.

Comments