Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Prosek INTELIGENCIJE u Srba i natprosečne muke pametnih

1/2

Navodno istraživanje sprovedeno u 80 zemalja, tokom četiri godine, pokazalo je da prosečni koeficijent inteligencije ima veze sa bogatstvom zemlje. Najniža prosečna inteligencija je izmerena u Ekvatorijalnoj Gvineji – 59. Na prvom mestu je Hong Kong sa prosekom 108, Italijani imaju prosečan IQ 102, Amerikanci 98, a Srbi 89.

Nema podataka na kolikoj populaciji je izvršeno merenje, kao ni o prosečnoj starosti ispitanika i da li i u kolikom broju pripradaju ruralnoj, odnosno urbanoj sredini, i tome slično. Možda i nije bilo nikakvog merenja, ali nema veze, zezanje. A ko prihvata šegu na sopstveni račun, sigurno je dovoljno pametan i prilagodljiv. Pa, glupi Ameri su pametniji od nas. A mi smo nama carevi u snalaženju u nepoznatim situacijama. Osim što su, sudeći po Nušiću i Steriji, nama sve te situacije poznate, jer nam se stalno ponavljaju. Kako ne izmeriše braću Ruse, majku mu, mora da smo prosečno tu negde. A i ako bi ispali pametniji od Amerikanca, opet bi nam nekako bilo lakše. Ma čak i da su stvarno merili, taj prosek je nekako sumnjiv. Mi smo totalno van proseka. Nisam rekla iznad.

Knjige Prosek INTELIGENCIJE u Srba i natprosečne muke pametnih

Uostalom, IQ je prevaziđen. Jer ako nije usklađen sa emotivnom, telesnom i duhovnom inteligencijom (a nije) onda džaba nam članstvo u Mensi.

Kad je provaljen EQ, sredinom devedesetih, o tome je pisao Danijel Goleman, psiholog i doktor sa Harvarda, u knjizi “Emocionalna inteligencija” – veliki hit na listi knjiga iz oblasti popularne psihologije.

Zatim je otkrivena i spiritualna inteligencija, a knjiga u kojoj možete saznati sve o tome, zove se “SQ, duhovna inteligencija, vrhovna (suštinska, krajnja – u zavisnosti od prevoda) inteligencija Dane Zohar i Jana Maršala.

Wannabe TV

Editors choice